Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, η γερμανική ανεργία φλερτάρει με τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών το μήνα Απρίλιο, ενώ τα δεδομένα για την Ισπανία αναμένεται να αποκαλύψουν μια επιδείνωση της εικόνας της ανεργίας. Η είδηση θα περιπλέξει το σχέδιο της ΕΚΤ για να συνεχίσει τη σύσφιξη των επιτοκίων.
Γερμανία
Η Γερμανική ανεργία μειώθηκε κατά 37.000 τον Απρίλιο, κάτω των 3 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 20 χρόνων. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 7,1% τον Απρίλιο, ανάλογο του επιπέδου του Μαρτίου, το οποίο είχε το χαμηλότερο ποσοστό από το 1999. Αυτό προμηνύει συνέχιση του χαμηλού ποσοστού ανεργίας, παρά την αναμενόμενη εισροή νέων εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη που θα αρχίσει το Μάιο, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες. Η Γερμανία τον επόμενο μήνα πρέπει να δεχτεί εργαζομένους από τις χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, μετά από επτά χρόνια περιορισμών.
Σύμφωνα με επιχειρηματικές έρευνες που δείχνουν την πρόθεση εταιρειών για προσλήψεις, το «ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.
Η συνεχής ισχύς της γερμανικής αγοράς εργασίας έχει αυξήσει τους φόβους ότι η ανοδική πίεση στους μισθούς θα μπορούσε να δώσει ώθηση για αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Ισπανία
Η Ισπανία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο με ποσοστό 20,3%, το τέταρτο τρίμηνο του 2010, και πρόκειται να επιδεινωθεί. Ο Υπουργός Εργασίας Βαλεριάνο Γκομέζ, δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ένα κακό πρώτο τρίμηνο, στοιχεία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή το πρωί.
Η ευθύνη ανήκει στην εργατική νομοθεσία της Ισπανίας, λένε οι οικονομολόγοι. Αυτοί οι νόμοι ενδυναμώνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και καθιστούν πιο δαπανηρή την προσθήκη νέων εργαζομένων για τις επιχειρήσεις.
Ο Ισπανός Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλεζ-Πάραμο, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αποκάλεσε πρόσφατα την εργατική νομοθεσία της χώρας «πολύ αυστηρή και άδικη».
Παρά τον ‘πόνο’ στην Ισπανία -η οποία, όπως και άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, έχει μια οικονομία που λυγίζει λόγω του υψηλού της χρέους- η ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσει μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Και ενώ έχει ήδη αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν τριών χρόνων στις 7 Απριλίου, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμα, και ίσως και τρεις, αυτό το έτος.
Ενώ οι εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο σχετικά με ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, οι μελέτες δείχνουν πως ενδέχεται να υπάρξει κάποια ανακούφιση.
Εργάτες από Ανατολική Ευρώπη
Η Γερμανία ανοίγει την αγορά εργασίας της, την 1η Μαΐου στους πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Υπουργός Εργασίας Ursula von der Leyen, δήλωσε την Πέμπτη ότι το άνοιγμα των συνόρων ήταν «μια μεγάλη ευκαιρία » για τη Γερμανία.
Ερευνητές από μια μονάδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας εκτιμούν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μεταναστεύσουν προς τη Γερμανία κάθε χρόνο, λόγω της άρσης των συνόρων.
Η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα πρέπει να καθορίσει τη νομισματική πολιτική κατά τρόπο που να διαφυλάσσει τη σταθερότητα των τιμών για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό του και δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από προβλήματα των επιμέρους χωρών.
«Η αγορά εργασίας δείχνει κάποια σημάδια σταθερότητας», δηλώνουν αναλυτές της UBS.
Φιαβάστε επίσης: Σημαντική πτώση της ανεγίας στη Γερμανία