Πολύ ακριβά πλήρωσαν (και πληρώνουν) οι Έλληνες την κρίση, καθώς μετά τα επαναλαμβανόμενα μνημόνια, τις περικοπές συντάξεων και τα φορολογικά μέτρα αναγκάστηκαν ν΄αποσύρουν μεγάλο μέρος των καταθέσεων ή να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, για να μπορέσουν ν΄ αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και να επιβιώσουν.
Δεν θα πρέπει να λησμονείται πως ήδη κατά την τελευταία πενταετία η διόγκωση της ανεργίας ώθησε χιλιάδες νοικοκυριά στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ή απόσυρση καταθέσεων -κόπια τις περισσότερες φορές μιας ολόκληρης ζωής.
Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), ο συνδυασμός υψηλής ανεργίας, περικοπών μισθών και αύξησης των φόρων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Έτσι, για να καλύψουν τη διαφορά, οι Έλληνες «τρώνε από τα έτοιμα». Την περίοδο 2006-2009 ο ρυθμός αποταμίευσης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 6%, ενώ το 2015 ήταν αρνητικός (-6%).
Όπως αναφέρουν οι FT, από τα μέσα του 2011 τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ξοδέψει 19 δισ. ευρώ αποταμιεύσεων τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο έχει υποβαθμιστεί.
Συγκριτικά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι στην ίδια περίοδο, έκαναν φτερά 36 δισ. ευρώ καταθέσεων νοικοκυριών και μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων σε ξένες τράπεζες και σε ξένα νομίσματα.