Των πεπραγμένων της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα της Βουλής.
Απαντώντας, στη δευτερολογία του, σε τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, ο Γιώργος Σταθάκης καταλόγισε στην αντιπολίτευση «παραπλανητική ιστοριογραφία», υπογραμμίζοντας πως «η άποψη ότι τα capital controls τα επέβαλε η κυβέρνηση και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι, αντίθετα, η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούσαν το τουριστικό και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις αναπτυξιακές τράπεζες, ελαχιστοποίησε, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις.
«Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν η έξοδος από την Ευρώπη και απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν αυτό», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έκανε μία διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Το κόστος αυτής της διαπραγμάτευσης δεν ήταν 86 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε, αφού τα 50 δισ. ευρώ ήταν αναχρηματοδότηση παλαιότερων χρεών, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα 25 δισ ευρώ, τα οποία εξοικονομήθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Η κυβέρνηση είχε την ειλικρίνεια, τη γενναιότητα, μετά τη συμφωνία να κάνει εκλογές για να έχει καθαρή σχέση με τους πολίτες. Αυτό κανείς δεν μπορεί μας να το αφαιρέσει. Κρινόμαστε για το εάν έχουμε τηρήσει αυτά που υποσχεθήκαμε σε αυτές τις εκλογές, για το εάν ολοκληρώνουμε τις σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, στις οποίες εντάσσονται και οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Τα άρθρα του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, έγιναν δεκτά από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία.