Νέα μείωση των ασφαλίστρων καταγράφηκε το 2015, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε., για τον κλάδο των μεσιτών και των πρακτόρων ασφαλειών.
Όπως εξηγείται στην έρευνα, τα γεγονότα του Ιουλίου – τραπεζική αργία, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και διενέργεια του δημοψηφίσματος – επηρέασαν ιδιαίτερα αρνητικά την ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα η παραγωγή ασφαλίστρων να υποχωρήσει κατά 5,8%, στα 3,58 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε:
α) Μείωση της αξίας των ασφαλίστρων ζημιών κατά 7,6%
β) Πτώση κατά 3,9% των ασφαλίστρων ζωής
Η δραστηριότητα των μεσιτών ακολούθησε τη γενικότερη τάση της ασφαλιστικής αγοράς, με τα έσοδα των εταιρειών να υποχωρούν τόσο στον τομέα κάλυψης ζημιών, όσο και στον τομέα ζωής και υγείας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η παραγωγή κατέγραφε άνοδο 1,8% στο σύνολο, γεγονός που οφειλόταν αποκλειστικά στη δυναμική πορεία των ασφαλίσεων ζωής (+15%), ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών εξακολουθούσαν να μειώνονται. Ωστόσο η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο ήταν καθοριστική, καθώς έκτοτε προέκυψε σημαντική υποχώρηση, με την αγορά να «κλείνει» με πτώση 5,8% στο σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με την Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «τα διαρθρωτικά προβλήματα του εθνικού συστήματος υγειονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την ικανότητα των δημοσίων ταμείων να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συντάξεις μελλοντικά, αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας».
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 147 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
– Ο Κύκλος Εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε σε 148 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10,3% έναντι του 2013.
– Η άνοδος αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τις 3 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το 62% του δείγματος εμφάνισε μείωση Πωλήσεων.
– Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 22%, στα 43,62 εκατ., ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν άνοδο 15,4%, στο ύψος των 41,33 εκατ.
– Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 14,5% και 10,1% αντίστοιχα.
– Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,6 προς 1.
– Το μέσο διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 7 μήνες.