Φρένο στην επιδείνωση της οικονομικής πραγματικότητας στη χώρα οφείλει να βάλει η κυβέρνηση, καθώς η έντονη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η υπερφορολόγηση οδηγούν σε λουκέτο πλέον όχι μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες εταιρείες με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών, ο Μαρινόπουλος και η Jetoil ,επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
Η παύση της δραστηριότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συμπαρασύρει μοιραία και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν ως προμηθευτές τους.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδήγησε αναμφισβήτητα στη δημιουργία κλίματος ευφορίας και αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για τη δημιουργία σταθερού οικονομικο-φορολογικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σταματήσει τις υποσχέσεις και την διαρκή δημιουργία ψευδο- κλίματος επενδυτικής ευφορίας, ο δρόμος για την ανάκαμψη όπως όλα δείχνουν είναι μακρύς και δύσβατος. Με δυσκολία κάποιος επιχειρηματίας που διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια προχωράει στην επένδυση τους ακόμη και εντός της επιχείρησης του.
Οι ουτοπικές κινήσεις πρέπει να σταματήσουν, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Υπολογίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους έκλεισαν 15.409 επιχειρήσεις, ενώ μειωμένος κατά 3.000 ήταν και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν κατά το ίδιο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Καθημερινά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας γινόμαστε αποδέκτες τηλεφωνημάτων από μέλη μας, μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες που εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το άμεσο μέλλον.
Οι επαγγελματο-βιοτέχνες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του κλίματος και τονίζουν πως εάν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες η κατάσταση θα χειροτερέψει, με ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία και τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας».