Δεκτικοί οι Θεσμοί προκειμένου να μην επιβαρυνθούν έτι περισσότερο τα δημοσιονομικά
Την προσμέτρηση των μη βεβαιωμένων επιστροφών φόρου (κυρίως από ΦΠΑ, τελωνεία κ.λπ.) στο πρωτογενές πλεόνασμα επιβάλλουν για πρώτη φορά οι θεσμοί, για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», διαφορετικά η περικοπή δαπανών θα ενεργοποιηθεί, όπως προβλέπεται, από το 2017, με πολύ αυστηρότερους όρους, καθώς θα επιβαρυνθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας.
Αυτή η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφορά στις «αφανείς» οφειλές που φτάνουν περί τα 2 δισ. ευρώ και τη μεταβολή που θα έχουν μέσα στο 2016, αλλά και τα επόμενα χρόνια, και περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Μνημόνιο (TMU).
Από το πλεόνασμα εξαιρέθηκαν τελικά οι προσφυγικές δαπάνες, όχι όμως και οι επενδυτικές, ενώ θα προσμετρώνται και οι εγγυήσεις του Δημοσίου που θα εκπέσουν, αλλά με οροφή το 0,15% του ΑΕΠ. Επίσης, σύμφωνα με το το Capital.gr, ορίζεται ανά τρίμηνο έλεγχος της αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες, ώστε να έρθουν νέες δόσεις από τον ESM, αφού έχει τεθεί ως όρος τα λεφτά που διατίθενται να φτάνουν στους αποδέκτες τους. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ σήμερα.
Στο Τεχνικό Μνημόνιο (TMU) ορίζεται επίσης ότι στο προσφυγικό εξαιρούνται οι δαπάνες συγκεκριμένων κωδικών του προϋπολογισμού αν δεν καλύπτονται από την ΕΕ και αν οι αρμόδιοι φορείς υπουργείων/περιφερειών δώσουν αναλυτικό λογαριασμό. Επίσης δεν εξαιρούνται δαπάνες για τους μισθούς και τα ημερομίσθια των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και αναφέρεται ότι συνολική προσαρμογή δεν θα υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως που αντιστοιχεί σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Στο πεδίο του «κόφτη» δαπανών που μπορεί να φτάσει την περίοδο 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ, γίνεται σαφές ότι το ποσό πρέπει να είναι καθαρό. Άρα η πραγματική περικοπή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, ορίζεται μάλιστα το πόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι ανάλογα με το τι θα επιλέξει να “κόψει” η κυβέρνηση.
Ουσιαστικά η ρήτρα αυτή βάζει ένα ακόμη “στοίχημα” την επιτυχία στην μείωση “σπατάλης” στο κράτος, διαφορετικά, ανοίγει η “πόρτα” για περικοπή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, στο τεχνικό Μνημόνιο εκτιμάται ότι, αν το κράτος επιλέξει να περικόψει συντάξεις, θα πρέπει να καλυφθεί απώλεια 15%, από καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, χάνεται το 19,3% λόγω έμμεσων φόρων, ενώ αν κόψει από μισθούς και αποδοχές χάνεται το 45%.