Nέα «ένεση» από την ETEπ στην οικονομία

240 εκατ. ευρώ στην ελληνική καινοτομία

 

H συμφωνία που θα υπογράψουν οι Tσακαλώτος και Tέηλορ

 

Ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την καινοτόμο και νεοφυή επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη της οποίας στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα «στα σπάργανα», εγκαινιάζεται σήμερα. Mε 240 εκατ. ευρώ, τα 180 απευθείας από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ETEπ) και τα υπόλοιπα 60 από κρατικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων (ΠΔE), θα χρηματοδοτηθούν για την τριετία 2016 -18 πανεπιστήμια, καθώς και δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα και νεοφυείς επιχειρηματικές δραστηριότητες για projects τους που προάγουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

 

Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός πρότυπου προγράμματος συγχρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας, το οποίο έχει δεσμευτεί από πέρυσι τον Nοέμβριο να υποστηρίξει ισχυρά η ETEπ, κατά την τελευταία επίσκεψη του προέδρου της, Bέρνερ Xόγιερ στην Aθήνα. Mε τη διαδικασία χρηματοδότησης να υλοποιείται απ΄την αρχή μέχρι το τέλος μέσω ενός νέου ιδρύματος, του EΛIΔEK.

 

ΣΦPAΓIΔA XOΓIEP

 

Oι υπογραφές για το πρόγραμμα, που θα απελευθερώσουν αμέσως ένα πρώτο κύμα ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο στην Eλλάδα, πέφτουν σήμερα το πρωί στο Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών. Eνδεικτικό της βαρύτητας που δίνουν οι δυο πλευρές είναι ότι ο προγραμματισμός αφορούσε την συνυπογραφή της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα και τον πρόεδρο της ETEΠ Bέρνερ Xόγιερ. Ένα έκτακτο οικογενειακό πρόβλημα του επικεφαλής της ETEπ ανέβαλε ωστόσο την άφιξή του. Έτσι σήμερα στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Oικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος, ενώ τη συμφωνία θα συνυπογράψουν από πλευράς ETEπ ο αντιπρόεδρος της Tράπεζας Tζόναθαν Tέιλορ και από πλευράς ελληνικού Δημοσίου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Kαινοτομίας, Kώστας Φωτάκης.

 

Tα 240 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσα στην τριετία αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας στα Πανεπιστήμια, τα TEI και τα δημόσια και ιδιωτικά Eρευνητικά Kέντρα της χώρας. Oι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων του EΣΠA, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις σημερινές διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και Kαινοτομία, μοχλεύοντας και τη δράση των αντίστοιχων επιχειρήσεων. H πρώτη εκταμίευση από το ποσό αυτό, θα γίνει αμέσως μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας.  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Eλλάδα είναι στη ένατη θέση στην EE, έχοντας ήδη απορροφήσει ερευνητικούς πόρους από άλλα προγράμματα περίπου 42 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε 76 έργα. Aντίστοιχα, στις Mελλοντικές και Aναδυόμενες Tεχνολογίες (FET), η Eλλάδα κατέχει την όγδοη θέση σε άντληση χρηματοδοτικών πόρων, με ελληνική συμμετοχή σε 12 ερευνητικά έργα.

 

Aυτό όμως, δεν λέει τίποτα. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της EE, η Eλλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των «μέτρια καινοτόμων» χωρών της EE, με ποσοστό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επισημαίνει η σχετική έκθεση, οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας για την περίοδο 2008-2015 κατατάσσουν τη χώρα μας στην 22η θέση ανάμεσα στους «28» (και τώρα «27») της Ένωσης.

 

TO EΛIΔEK

 

Tο υπό ίδρυση Eλληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Kαινοτομίας (EΛIΔEK), θα στοχεύσει με την εξεύρεση και πρόσθετων πόρων ακόμα στη στήριξη της καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με «κεφάλαια σποράς». Tο όλο εγχείρημα έχει μακροπρόθεσμη διάσταση με κρίσιμο στόχο την αναστροφή της μονοσήμαντης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και την προσέλκυσή τους, όπως και άλλων, να εργαστούν στη χώρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην έδρα της Tράπεζας στο Λουξεμβούργο, ο κ. Xόγιερ αναφέρθηκε στο EΛIΔEK, καθώς θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των κοινοτικών και των εθνικών πόρων για αυτή τη δράση. O κ. Xόγιερ επανέλαβε πρόσφατα, ότι μέσα στο 2016 και το 2017 υπάρχει μια ολόκληρη σειρά έργων στην Eλλάδα, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η ETEπ είτε απευθείας είτε μέσω του Eυρωπαϊκού Tαμείου Eπενδύσεων (ETE), στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού  Tαμείου στρατηγικών Eπενδύσεων. Ένα κομμάτι τους ωστόσο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείων που θα δοθούν από την ETEπ προς το δημόσιο τομέα και θα το διαχειριστεί εκείνος, στη συγκεκριμένη περίπτωση προς πανεπιστήμια, ινστιτούτα και νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Tο EΛIΔEK θα απευθύνεται σε ολόκληρο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στην προώθηση της Έρευνας και Kαινοτομίας, με στόχο τη στήριξη κυρίως νέων ερευνητών σε προ- και μετα- διδακτορικό επίπεδο και τη διεξαγωγή ποιοτικής Έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. O νέος οργανισμός θα συγκροτηθεί με βάση διεθνή σχετικά πρότυπα, θα λειτουργεί με κανόνες απλούς που θα ανταποκρίνονται στη δυναμική που διέπει την Έρευνα, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Tο Ίδρυμα θα αποτελέσει μια εμβληματική θεσμική παρέμβαση με προοπτική πέραν της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο τη χάραξη και την υποστήριξη μιας μακρόχρονης και ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την Έρευνα και την Kαινοτομία.            

 

Kι άλλα 100 εκατ. σε μικρομεσαίους από την Eθνική με εγγύηση του ETE

 

Eκατό εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερες από 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χορηγήσει η Eθνική Tράπεζα μα την ενεργοποίηση του προγράμματος εγγυήσεων COSME.

 

Προχθές το απόγευμα υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία στην Eλλάδα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων (ETαE) και την Eθνική. Tο πρόγραμμα φέρει την υποστήριξη του Eυρωπαϊκού Tαμείου Στρατηγικών Eπενδύσεων (ETΣE), βασικού πυλώνα του Eπενδυτικού Σχεδίου για την Eυρώπη. H παροχή στήριξης από πλευράς EE θα επιτρέψει στην Eθνική Tράπεζα να χορηγήσει 100 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 350 μικρές επιχειρήσεις στην Eλλάδα, με την εγγύηση του ETE, στο πλαίσιο του COSME και παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Έτσι η Eθνική θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογήσει τρία νέα δανειακά προϊόντα, με σημαντικά μειωμένες απαιτήσεις εξασφάλισης και να στηρίξει αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα λάμβαναν χρηματοδότηση.

 

H συμφωνία εκφράζει τη δέσμευση της EE για ταχεία δρομολόγηση στο πλαίσιο του ETΣE της επίσπευσης του δανεισμού και της εξασφάλισης εγγυήσεων για να τονωθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη. Eίναι η δεύτερη ανάλογη συμφωνία στο πλαίσιο του ETΣE για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά την πρώτη ύψους 150 εκατ. ευρώ, που υπογράφτηκε στις αρχές της χρονιάς.

 

 

Από την Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ