Συνεδριάζει η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που ξεκινά το φθινόπωρο επί του καυτού ζητήματος των εργασιακών, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί στην Αθήνα η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει αναλάβει να εκδώσει πόρισμα, που θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι άξονες της διαπραγμάτευσης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ζήτημα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση-, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος -ζητήματα που τέθηκαν από τους δανειστές.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι από ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982.