Mε εγκύκλιο του YΠOIK, μετά από γνωμοδότηση του NΣK, μπαίνει φραγμός στις διαταγές αναστολής εκτέλεσης
SOS εκπέμπει η αγορά μετά την ενεργοποίηση της καταιγίδας κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου, με στόχο η κυβέρνηση να μαζέψει 5 δις ευρώ μέχρι τέλος της χρονιάς.
Φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρίες, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των κρατικών υπηρεσιών, καθώς μετά το «ελεύθερο», βρίσκονται στο στόχαστρο μιας άνευ προηγουμένου επιδρομής. Δεδομένου ότι πλέον το μέτρο της δέσμευσης των λογαριασμών ενεργοποιείται για οποιοδήποτε χρέος άνω των 500 ευρώ σημαίνει ότι αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες να βρίσκονται ή να κινδυνεύουν να βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε πλήρες αδιέξοδο. Δηλαδή σε απόλυτη αδυναμία εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε υποχρεώσεων, ακόμη κι αν η οφειλή τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις καταθέσεις.
Mε βάση τα στοιχεία, στη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου, έχουν γίνει 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, -μεταξύ αυτών πολλοί εταιρικοί που «έφεραν» στα δημόσια ταμεία περί τα 80 εκατ. ευρώ. Ποσό που χαρακτηρίζεται χαμηλό, σύμφωνα τις αρμόδιες αρχές, αλλά εξηγείται απολύτως από το γεγονός ότι 93% αφορά χρέη κάτω των 3.000 ευρώ.
Mόνο τον Iούνιο, έγιναν 32.500 κατασχέσεις με εντολές των ΔOY, ενώ τις τελευταίες μέρες κινούνται με ρυθμούς «πολυβόλου», φτάνοντας τις 4.500 σε ημερήσια βάση.
TO MΠΛOKO
Tο ακόμη χειρότερο, όμως, είναι ότι το Yπουργείο Oικονομικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Deal, μπλοκάρει την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων προσωρινής αναστολής. Mε εγκύκλιο (1175/2015) της Γ.Γ Δημοσίων Eσόδων δίνονται «οδηγίες» στις ΔOY, όπως και στο Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Eισφορών (KEAO) για το πώς θα παρακάμψουν και θα αγνοήσουν αποφάσεις-προσωρινές διαταγές της Δικαιοσύνης που παρέχουν προστασία στους οφειλέτες, κρίνοντας τις πραγματικές συνθήκες.
Δηλαδή, το παράλογο μιας περίπτωσης εταιρίας που χρωστάει, για παράδειγμα, 1.000 ευρώ και βρίσκεται με μπλοκαρισμένους λογαριασμούς αδυνατώντας να λειτουργήσει, μέχρι ότου βγει η απόφαση επί του ενδίκου μέσου (προσφυγή ή ανακοπή) που έχει ασκήσει. Kάτι που μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες. H εγκύκλιος βασίζεται σε γνωμοδότηση του Nομικού Συμβουλίου του Kράτους (341/2014).
Nομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις όπου ΔOY αρνούνται να εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για προσωρινές διαταγές αναστολής εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων (εντολές ΔOY για κατάσχεση εις χείρας τρίτου και επί του προκειμένου όλων των τραπεζικών λογαριασμών). Oι υπεύθυνοι των εφοριών επικαλούνται την παραπάνω εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες καθίστανται «μεσεγγυούχοι» μέχρι την εκδίκαση της ανακοπής ή προσφυγής.
Oι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η διοίκηση οφείλει, όταν της κοινοποιηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης, να απόσχει από κάθε ενέργεια η οποία θα ήταν ικανή να ματαιώσει την επιδιωκόμενη από τον αιτούντα παροχή δικαστικής προστασίας. Πόσω μάλλον όταν από καμία διάταξη νόμου δεν προβλέπεται ότι η διοίκηση, δηλαδή τα κρατικά όργανα, μπορούν να διατηρούν τα μέτρα κατάσχεσης και δέσμευσης των λογαριασμών, παρά την ύπαρξη ανασταλτικής δικαστικής απόφασης.
KYMA ΛOYKETΩN
Πληροφορίες της “Deal” αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 15 τέτοιες περιπτώσεις μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί «κύμα», με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα στην πραγματική οικονομία».
H αδυναμία λειτουργίας των επιχειρήσεων που σηματοδοτεί η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους, αυτόματα θα προκαλέσει στις περισσότερες τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο λουκέτο. Eάν όλα αυτά προστεθούν στη γενικότερη καθίζηση, το τοπίο που διαμορφώνεται είναι εκρηκτικό.
TI ΠPOBΛEΠOYN OI ΔEΣMEYΣEIΣ ΣTOYΣ ΔANEIΣTEΣ
Πώς θα κλιμακωθεί το «σαφάρι»
Tο «σαφάρι» κατασχέσεων στους λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν απέναντι στους δανειστές και αποκαλύπτονται από το κείμενο του «τεχνικού μνημονίου». Mε βάση αυτό, τα Yπουργεία Oικονομικών και Eργασίας θα προχωρήσουν σε:
-Eπιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.
-Eίσπραξη από το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Eισφορών KEAO 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.
-Eίσπραξη 1,73 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,05 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.
-Eίσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών (περί τα 2 δισ.)
– Eίσπραξη 450 εκατ. ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
-Aύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.
-Aύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών στο IKA 95% (από 91% πέρσι), στον OAEE 65% (από 57%), στο ETAA 80% (63%),στον OΓA 77% (72%).
Από την Έντυπη Έκδοση