ΣΕΒ: Προτάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά

Το θέμα της διαιτησίας και της προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θεωρεί μείζον για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ο ΣΕΒ, όπως καταγράφεται και στο τεχνικό υπόμνημα που ήδη έχει καταθέσει στη διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που βρίσκεται στην Αθήνα.

 

Η επιτροπή, που έχει συσταθεί σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη να καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας ένα προσχέδιο πορίσματος για τις απαιτούμενες αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής εθνικής γραμμής, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση όλων των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.

 

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιδιώκει την κατάθεση ενός ενιαίου υπομνήματος από τους εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ προς την επιτροπή. Για τον λόγο αυτό, ήδη χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα. Ο Σύνδεσμος, άλλωστε, έχει ήδη καταθέσει ένα τεχνικό υπόμνημα στους επιστήμονες της επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο αναδεικνύονται ως μείζονα θέματα η λειτουργία του ΟΜΕΔ και συγκεκριμένες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982.

 

Αναλυτικά, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται στην Ελλάδα μόνο από την επιβολή συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας, με την οποία, παρά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, είναι αντίθετη και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Ακόμη και οι τελευταίες αλλαγές στη λειτουργία του ΟΜΕΔ αγνοούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπόμνημα, ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο από τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν, ενώ παλαιότερα αποκτούσαν γενική ισχύ.

 

Όσο για τις απαιτούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι για την κήρυξη απεργίας, η εξουσιοδότηση της γενικής συνέλευσης του σωματείου προς το ΔΣ θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη με ημέρες, ώρες και χρονική διάρκεια, οι συνδικαλιστικές άδειες θα πρέπει να μην πληρώνονται από τον εργοδότη και να αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας η καταδίκη συνδικαλιστή για ποινικό αδίκημα. Η Επιτροπή αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα έως αύριο, προκειμένου να παραδώσει στον κ. Κατρούγκαλο ένα προσχέδιο πορίσματος.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η απρόσμενη αύξηση για δεύτερο κατά σειρά μήνα των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τη σφιχτή πολιτική της ροής των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξουδετέρωσε τη «δημοσιονομική βόμβα» που απειλεί εδώ και χρόνια την οικονομία.

 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μαζί με τις εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία ανέβασαν τα έσοδα του Δημοσίου το α’ εξάμηνο του 2016 πάνω από τα 23 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2015 που ήταν εφιαλτικό.

 

Αντίστοιχο ποσό (άνω των 23 δισ. ευρώ) είχε εισπραχθεί το α’ εξάμηνο του 2014 και ήταν η πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια που η οικονομία έδειχνε σημάδια ζωής.

 

Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 250 εκατ. ευρώ τον Μάιο και πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, αλλά και στην αύξηση των εσόδων από τελωνεία.

 

Το αποτέλεσμα των δύο παραγόντων -αύξησης των εσόδων και αυστηρού ελέγχου των δαπανών- οδήγησε στην αποτύπωση πρωτογενούς πλεονάσματος άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

 

Τα στοιχεία αναμένεται να παρουσιάσουν το οικονομικό επιτελείο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στον γάλλο επίτροπο Πιερ Μoσκοβισί έτσι ώστε να προχωρήσουν η συζήτηση και η προετοιμασία για τα επόμενα βήματα που δεν είναι άλλα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το «αγκάθι» της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού πέφτει στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου, καθώς καταβάλλονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Ηδη από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 που ολοκληρώθηκε σήμερα προέκυψε πρόσθετος φόρος 3,2 δισ. ευρώ για 2,1 εκατομμύρια φορολογουμένους.

 

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η προσοχή τώρα στρέφεται στη συγκέντρωση των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στον συντονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μην ξεφύγουν από τα όρια του προϋπολογισμού.

 

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάλιστα βρίσκεται αποστολή (τεχνική βοήθεια) των δανειστών έτσι ώστε να συντονίσουν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και τη ροή των δαπανών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ