Εμπόδιο η στάση του Βερολίνου
Επώδυνες αλλαγές στο Δημόσιο, με αντάλλαγμα τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, φέρονται ότι διαπραγματεύονται Αθήνα και δανειστές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το αντικείμενο μιας παρασκηνιακής, όσο και πολυπαραγοντικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας, είναι η δρομολόγηση μέτρων που θα επιφέρουν βαθιές τομές στο Δημόσιο με αντάλλαγμα τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική θέση για μείωση του πλεονάσματος από το 2019, ή και νωρίτερα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.
Αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τηρήσει πιστά τις προβλέψεις του μνημονίου για τη δημόσια διοίκηση, που περιλαμβάνουν δύσκολες πολιτικά αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, αυτές θα αφορούν στη μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, στην εναρμόνιση των επιδομάτων, στις αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια και στη σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, που μπορεί να συνεπάγεται «λουκέτο» σε φορείς ή κατάργηση θέσεων, δηλαδή, εμμέσως, απολύσεις.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έκθεση, με την οποία θα στοιχειοθετείται το αίτημα για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρεται, ακόμα και αν οι στόχοι μειωθούν στα επίπεδα του 2%-3% του ΑΕΠ για διάστημα ως και 6 χρόνια, δεν προκύπτει ανάγκη η Ευρωζώνη να λάβει νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η στάση του Βερολίνου θεωρείται εμπόδιο ώστε η συμφωνία για το χρέος και τα πλεονάσματα να μορφοποιηθεί, έστω στο γενικό της περίγραμμα τους επόμενους μήνες. Και τούτο καθώς η γερμανική πολιτική ηγεσία επιθυμεί, ως γνωστόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, οι όποιες συζητήσεις να δρομολογηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.