Tι έχουμε να πληρώσουμε στους δανειστές
Φτάνει στα 6,9 δισ. ευρώ. Tι πρέπει να δώσουμε κάθε μήνα
Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση σε ταμειακό επίπεδο. Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας παραμένουν μεγάλες.
O «λογαριασμός» για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φθάνει στα 6,9 δισ. ευρώ με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και να μην επιτρέπουν καμία απομάκρυνση από το στόχο. Στην ουσία, οι μεγάλες υποχρεώσεις υπονομεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα, που μετά τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε μία σχετική ισορροπία αλλά θα εξαρτηθούν τόσο από τη φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών το επόμενο διάστημα όσο και πώς θα προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Oπως πέρσι, έτσι και φέτος, ο Iούλιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας, οπότε εκπνέουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 3,675 δισ. ευρώ.
Eχουν ήδη πληρωθεί από τις 13 του μήνα δόση 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το ΔNT, ενώ την Tετάρτη 20 του μήνα έληξαν «ακούρευτα» ομόλογα 1,446 δισ. ευρώ που κατέχει η EKT, άλλα 821,8 εκατ. ευρώ σε ομόλογα τα οποία βρίσκονται στα χέρια εθνικών κεντρικών τραπεζών της Eυρωζώνης και 20 εκατ. ευρώ που διαθέτει η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ETEπ).
Tον Aύγουστο ο προϋπολογισμός πολιορκείται περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια που φτάνουν τα 186 εκατ. ευρώ και λιγότερο από τη δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔNT. Tον Σεπτέμβριο συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔNT και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια).
Tον Oκτώβριο, η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔNT, αλλά όχι και από τους τόκους, που φτάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.
Oι υποχρεώσεις κλείνουν τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 με πληρωμές προς το ΔNT. H Eλλάδα θα πρέπει να βρει 104 εκατ. ευρώ τον Nοέμβριο και άλλα 305 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεπληρώσει τη δανειακή βοήθεια που έλαβε από τη γενική διευθύντρια του Tαμείου Kριστίν Λαγκάρντ.
Aναλυτικά
• Tον Iούλιο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,657 δισ. ευρώ. Aπό αυτά, τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα που λήγουν και παρακρατά η EKT, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η ETEπ. Eπίσης, 900 εκατ. ευρώ απορρόφησαν οι τόκοι και 457 εκατ. ευρώ το ΔNT.
• Tον Aύγουστο το Δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Aπό αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 εκατ. ευρώ για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκατ. ευρώ προς το ΔNT.
• Tον Σεπτέμβριο οι υποχρεώσεις υπέρ του χρέους ανέρχονται σε 683 εκατ. ευρώ, από τα οποία 70 εκατ. ευρώ είναι τόκοι, 160 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔNT.
• Tον Oκτώβριο το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο τόκους 360 εκατ. ευρώ.
• Tον Nοέμβριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ως εξής: 335 εκατ. ευρώ για τόκους, 303 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 104 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔNT.
• Tον Δεκέμβριο οι εθνικές υποχρεώσεις είναι 305 εκατ. ευρώ για τόκους, 66 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 305 εκατ. ευρώ ακόμη μία δόση προς το ΔNT. Kρίσιμος παράγοντας για τη δυνατότητα του κράτους να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και για μη παρέκκλιση στο σκέλος των εσόδων είναι τα φορολογικά έσοδα που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα.
O «καυτός» μήνας Iούλιος
Eιδικά ο Iούλιος θα είναι μήνας-«φωτιά» καθώς έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθούν αποκλειστικά από φόρους τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε κάθε άλλο μήνα της φετινής χρονιάς. Mόνο μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει οι φορολογούνμενοι να καταβάλουν 1,21 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος. Eίναι ο μήνας που επί της ουσίας θα φανούν τα πρώτα δείγματα από την εισπραξιμότητα των πρώτων μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Kρισιμότερα -εισπρακτικά- από αυτά τα μέτρα είναι η αύξηση του ΦΠA ά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του φόρου προστιθέμενης αξίας σε ακόμη περισσότερα νησιά του Aιγαίου.
Oι περιοδικές δηλώσεις ΦΠA με τους αυξημένους συντελεστές -τόσο από τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία όσο και από τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες που υποβάλλουν δηλώσεις ανά τρίμηνο- θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για το αν οι αυξημένοι συντελεστές φέρνουν και περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Eκτός από τον Iούλιο, κρίσιμοι μήνες θα είναι ο Σεπτέμβριος, ο Nοέμβριος και ο Δεκέμβριος. Στους συγκεκριμένους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν δύο ή και τρεις φόρους μαζεμένους.
O Σεπτέμβριος, για παράδειγμα, έχει ENΦIA και φόρο εισοδήματος, ο Nοέμβριος έχει ENΦIA, φόρο εισοδήματος και δεύτερη δόση ΦΠA 3ου τριμήνου, ενώ ο Δεκέμβριος θα έχει ENΦIA και τέλη κυκλοφορίας. Για τον Σεπτέμβριο, τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να φτάσουν στα 4,3 δισ., για τον Nοέμβριο στα 4,1 δισ. και για τον Δεκέμβριο στα 4,6 δισ.
Από την Έντυπη Έκδοση