Ο πληθωρισμός “αυξάνει” τα επιτόκια

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, λόγω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

 

Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για πολλές χώρες της ευρωζώνης, ειδικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Και οι τέσσερις χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς και τον κίνδυνο για επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

 

Ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού ανήλθε στο 2,8% από 2,7% το Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου το ποσοστό ήταν 3,2%, σύμφωνα με το Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το ποσοστό να παραμείνει στο 2,7%.

 

Η εξέλιξη αυτά αναγκάζει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό της επιστροφής της ΕΚΤ στην περιοριστική πολιτική.

 

Αν και έως πριν από λίγες ημέρες θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει μία αύξηση των επιτοκίων πριν από τον Ιούλιο, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο την ούτως ή άλλως εύθραυστη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, τώρα «βλέπουν» πιθανή μία κίνηση τον Ιούνιο. Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, το επιτόκιο, που αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, θα φτάσει τον επόμενο μήνα στο 1,5%.

 

Σε δηλώσεις τους οι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει πιθανότατα σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί στο 3%, εάν η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς και βασικών ειδών διατροφής συνεχιστεί.

 

«Μια αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο είναι τώρα πολύ πιθανή», δήλωσε ο Μισέλ Μαρτίνεζ, οικονομολόγος στο Société Générale στο Παρίσι. Είπε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να διατυπώσει περαιτέρω αυξήσεις το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο για να φέρει το βασικό επιτόκιο στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.

 

Περισσότερες ενδείξεις για τις προθέσεις της ΕΚΤ θα λάβουν αναλυτές και αγορές την Πέμπτη, από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού και η επακόλουθη προοπτική της αύξησης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας, που προωθούνται για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πολλές οικονομίες της νομισματικής ένωσης, πλήττουν τόσο το καταναλωτικό, όσο και το επιχειρηματικό κλίμα.

 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε, τον Απρίλιο, στις 106,2 μονάδες, από 107,3 τον προηγούμενο μήνα. Ηταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας πτώσης για το δείκτη.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι χορηγήσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,5%, ύστερα από άνοδο κατά 2,6% το Φεβρουάριο και έναντι προσδοκιών για αύξηση 2,8%.

 

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύθηκαν 4,4%, ενώ συνολικά τα δάνεια προς τα νοικοκυριά ήταν αυξημένα κατά 3,4%. Ωστόσο, ο δανεισμός προς επιχειρήσεις ενισχύθηκε μόλις 0,8%.

 

Διαβάστε επίσης: Θύελλα αυξήσεων και ανεργίας στην ΕΕ

.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ