«Η ευρωζώνη δεν έχει λόγο να χαμογελάει»

«Δεν έχουμε χρήματα αλλά χαμογέλα, μην ανησυχείς». Αυτό προτείνει με ειρωνεία ο Ιrwin Stelzer, διευθυντής οικονομικών μελετών στο Hudson Institute στην Ουάσιγκτον, σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ως αντιπροσωπευτικό τραγούδι της ευρωζώνης.

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν τον Απρίλιο με άνθηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να είναι σε ασφαλή χέρια καθώς οι δυνάμεις της Ευρωζώνης υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Ιταλού Μάριο Ντράγκι για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ.

 

Απ’ ότι φαίνεται, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξανάγκασε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για την υποστήριξη του Ντράγκι την ίδια στιγμή που αυτή αναρωτιόταν για τον αντίκτυπο που θα είχε στους υποστηρικτές μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της, εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου όπου ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλά νούμερα.

 

Ένας άλλος λόγος που οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι χαρούμενοι είναι η συνολική επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οι περισσότεροι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αναλυτές.

 

Τέλος, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης μας συνιστούν ηρεμία σε σχέση με την κατάσταση στην Πορτογαλία, διότι η ίδια ομάδα που βοήθησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, διαπραγματεύεται τώρα το πακέτο βοήθειας προς την Πορτογαλία.

 

Ωστόσο, δεν είναι καιρός για αισιόδοξα τραγούδια, συμπληρώνει o Irwin Stelzer.

 

Οι οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης κρύβουν καλά το χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις των διαφόρων χωρών και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδo των τελευταίων οχτώ μηνών. Οι τράπεζες της ζώνης είναι χωρίς κεφάλαιο, ο πληθωρισμός ολοένα και αυξάνεται και η ΕΚΤ έχει ορίσει έναν καινούριο γύρο αύξησης των επιτοκίων που δεν θα βοηθήσει την τρέχουσα ανάκαμψη.

 

Επιπλέον, οι ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν μια σειρά από κρίσεις ρευστότητας. Ακόμα και αν η Ελλάδα, την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, λάβουν ένα πακέτο μετρητών για να ηρεμήσουν ενώ θα κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στις κεφαλαιαγορές, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώνεται στο 3.2%, η χώρα χάνει το στόχο της σχετικά με τις μειώσεις δαπανών και οι αγορές απαιτούν ένα επιτόκιο 24% για την αγορά ελληνικών διετών ομολόγων. Επίσης, ξένοι οικονομολόγοι και πολιτικοί κάνουν λόγο για μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση.

 

Απ’ την άλλη, η Ιρλανδία, έχει κάπως καλύτερες προοπτικές λόγω του ισχυρού εξαγωγικού τομέα, σύμφωνα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, με συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων 12,5% , που προσελκύει ξένες επενδύσεις.

 

Μια άλλη λανθασμένη υπόθεση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης είναι ότι η διάσωση της Πορτογαλίας μπορεί να αποτρέψει την “μόλυνση” στην υπόλοιπη περιφέρεια.

 

Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο, αυξήθηκε από 20,3% σε 21,3%, περίπου πέντε εκατομμύρια είναι άνεργοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων τα τελευταία 14 χρόνια.

 

Η κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση 8,6%.

 

Οι οικονομολόγοι δεν είναι ικανοποιημένοι: «Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι της φορολογικής απόκλισης της Ισπανίας με την πάροδο του χρόνου, είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι αγορές».

 

Και αν η Ισπανία δεν μπορεί να κρατήσει την ισορροπία, η ‘μάχη’ θα μετατοπιστεί προς την Ιταλία…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ