Στα μαλακά έπεσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η οποία εξέτασε πόσο καλά θωρακισμένα είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιμετωπίσουν μια νέα οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραεπζικής Αρχής οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη νέα κρίση από ότι θεωρούνταν. Όπως γράφει η Deutsche Welle, ως προς τη Γερμανία εύσημα αποδόθηκαν στην δημόσια τράπεζα NRW του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ενώ Deutsche Bank και Commerzbank πέρασαν οριακά το τεστ της EBA.
H πλέον αδύναμη τράπεζα αναδείχθηκε, όπως αναμένονταν άλλωστε η Μοnte dei Paschi di Siena. Πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών καθησυχάζουν τονίζοντας ότι το τεστ αντοχής αποδεικνύει πως συνολικά το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Αναφερόμενες στην τράπεζα Μοnte dei Paschi di Siena υπογραμμίζουν ότι « έχει ήδη ανακοινώσει ριζικό περιορισμό των κόκκινων δανείων και αύξηση του συνολικού κεφαλαίου της». Αισιόδοξη για την τράπεζα της Σιένα είναι και η Τράπεζα της Ιταλίας, η οποία υπενθύμισε ότι «από τον Νοέμβριο του 2013 ο όμιλος υπόκειται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχέδιο το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εφαρμογή και έχει αποδώσει ήδη καρπούς.
Ο ιταλικός τύπος γράφει με έμφαση ότι η τράπεζα της Σιένα θεωρείται, σήμερα, η χειρότερη της Ευρώπης. ‘Όπως προσθέτει, όμως, η εφημερίδα La Repubblica, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η γενική συνέλευση των μετόχων αναμένεται να εγκρίνει την πώληση «κόκκινων δανείων» ύψους 10 δις ευρώ και να δώσει «πράσινο φως» στην αύξηση κεφαλαίου που θα αγγίξει τα 5 δις.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί ότι θα αποφευχθούν αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τραπεζικό τομέα, στις οποίες είχαν αναφερθεί πολλοί αναλυτές. Στην Αιώνια Πόλη, σήμερα, οι σχολιαστές θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, θεωρώντας που η γενικότερη οικονομική και πολιτική περίοδος δεν ενδείκνυται για υπερβολικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν προσπαθεί να φανεί αισιόδοξος και παρά το τεστ αντοχής δηλώνει ότι «η τράπεζα της Σιένα θα στηριχθεί σε ένα σταθερό σχέδιο ανάπτυξης, με το οποίο θα αυξήσει την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με πιστώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».