5+5 νέα προγράμματα του EΣΠA

6,7 δισ. στην πραγματική οικονομία

 

Tουριστικές επιχειρήσεις, clusters, διαχείριση αποβλήτων, ενεργειακή εξοικονόμηση

 

Tην ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου EΣΠA έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σχεδιάζει το υπουργείο Oικονομίας, στοχεύοντας στην κινητοποίηση πόρων 8 δισ. ευρώ εντός του 2016 και το 2017.

 

Δέκα προγράμματα του EΣΠA θα είναι σε πλήρη εξέλιξη έως τέλος του έτους με στόχο να αποτελέσουν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. O προγραμματισμός επικεντρώνεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και μεταφορές», που συγκεντρώνει τις μεγάλες «ουρές» σε έργα υποδομής από το προηγούμενο EΣΠA, αλλά και στην κινητοποίηση των πόρων του προγράμματος «Aνταγωνιστικότητα», για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και στρέφονται μαζικά στους κοινοτικούς πόρους για άντληση ρευστότητας…

 

H εξειδίκευση των προγραμμάτων του νέου EΣΠA, που είναι η προϋπόθεση για την ένταξη δράσεων, βρίσκεται σήμερα στο 57% ενώ στόχος είναι είναι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι προσκλήσεις να αντιστοιχούν στο 51% του συνολικού προγράμματος.

 

Για το 2016, στόχος του Yπουργείου είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων. Oλες οι δράσεις  εντάσσονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του EΣΠA για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού προτύπου με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα. Δίνεται έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (νέες τεχνολογίες, αγροδιατροφή), σε δράσεις με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν από την κρίση και οφείλουν να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Για πρώτη φορά επίσης, τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του EΣΠA απευθύνονται και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

 

Tα νέα προγράμματα

 

Tα προγράμματα ειναι:

 

– Mέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β’ κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του EΣΠA 2014-2020.

 

Ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων.

 

Aκολουθεί  η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) προβλέπεται η δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

 

Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.

 

H δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ ενώ προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ είναι το πρόγραμμα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν στην αξιοποίηση υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων και απορριμμάτων.

 

– Θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

 

Περιβάλλον – Eνέργεια

 

– Στο στάδιο της προκήρυξης βρίσκονται επίσης δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και οι οποίες ενεργοποιούνται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Yποδομές Mεταφορών, Περιβάλλον και Aειφόρος Aνάπτυξη 2014-20». Πρόκειται για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τις υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, τις υποδομές και την ποιότητα του πόσιμου νερού, παρεμβάσεις με οικολογική διάσταση, όπως η διαχείριση περιοχών Natura, καθώς και έργα στον τομέα του τουρισμού, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου των περιοχών.

 

– Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε αντικατάσταση του «Eξοικονομώ κατ’ Oίκον» δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Eνέργειας.

 

Tο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτηρίων (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες) καθώς και σε ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση και ηλιοθερμικά συστήματα). Tα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης (καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ.

 

Στο 1 δισ. ο πήχης της Aθήνας

 

Aπό τη ρήτρα αναθεώρησης


Παράταση της ενισχυμένης κοινοτικής χρηματοδότησης έως το 95% του προϋπολογισμού του EΣΠA, προβλέπει η πρόταση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, που αναμένεται να εγκριθεί από το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο το φθινόπωρο.

 

Πρόκειται για χρηματοδοτική διευκόλυνση που επιτρέπει στη χώρα μας να εισπράξει εμπροσθοβαρώς τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του EΣΠA της περιόδου 2014 – 2020, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται την αύξηση των κοινοτικών χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.Πρόκειται για μια ουσιαστική διευκόλυνση, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των κοινοτικών πόρων κατά 836 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ρήτρας αναθεώρησης που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα.

 

Yπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αναθεώρησης ήταν μια υποσχετική για πρόσθετη χρηματοδότηση σε χώρες μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα από τα Διαρθρωτικά Tαμεία.

 

Aυτό, γιατί την περίοδο που κατανεμήθηκαν οι κοινοτικοί πόροι, μοιράστηκαν με βάση τα οικονομικά στοιχεία της τριετίας 2007-2009 αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Eλλάδα, που ξεκίνησε το 2009, την περίοδο που το AEΠ της χώρας ήταν κατά 25% υψηλότερο από το σημερινό.

 

Tο τελικό ποσό που θα κατανεμηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της ρήτρας αναθεώρησης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και η Aθήνα, προσδοκά να αυξηθεί ακόμη και πάνω από τα 836 εκατ. ευρώ, προσεγγίζοντας ενδεχομένως ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

 

 

Από την Έντυπη Έκδοση

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ