Ξυπνάει ο εφιάλτης του κόφτη – Αγώνας να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ
Παρά την επίπονη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αύξηση φόρων, τα έσοδα Ιουλίου παρουσίασαν «μαύρη τρύπα» περί τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προς ώρας εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών -γεγονός που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου και ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός του εναπομείναντος διαστήματος του τρέχοντος έτους.
Η βασική αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί, τον ερχόμενο Μάιο, ο δημοσιονομικός κόφτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΥΠΟΙΚ, τα καθαρά έσοδα του Ιουλίου ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ που αφορούσαν στον εν λόγω μήνα. Πάντως, στο επτάμηνο, οι συνολικές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού εξακολουθούν να υπερκαλύπτουν τον στόχο.
Την κατάσταση «έσωσαν» η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι δύο πρώτες δόσεις των νομικών προσώπων και ο αποδοθείς από τις επιχειρήσεις ΦΠΑ.
Αντιθέτως, οι εισπράξεις από τα τελωνεία σημείωσαν σημαντική πτώση, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.
Επίσης, τον Ιούλιο, το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρου που καταβλήθηκε ήταν υψηλότερο κατά 180 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο.
Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:
– Τα καθαρά έσοδα Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 9,5% ή 500 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο των 5,3 δισ. ευρώ.
– Οι καθαρές εισπράξεις του Ιουλίου είναι χαμηλότερες περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση και με τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου του 2015. Πέρυσι, λόγω της παράτασης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είχε αποτυπωθεί σε δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
– Σε επίπεδο 7μήνου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε περίπου 25,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 25,55 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 είναι αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι εκτός στόχου [βλ. σχετικά: Χάνεται ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις].