Φρένο στη δημοσίευση των χρημάτων που βρίσκονται στα «στρώματα» και τις θυρίδες βάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα η οποία βάζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αναγράφονται στο Πόθεν Έσχες.
Η Αρχή ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή ερώτηση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτή διάταξη νόμου (4389/2016) που έφερε τροποποιήσεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων.
Υπενθυμίζεται πως με τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο περί πόθεν έσχες οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν τα μετρητά εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, αλλά και κινητές αξίες, με την προϋπόθεση ότι η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Στην υπ΄αριθμόν 6/2016 γνωμοδότηση της η Αρχή επισημαίνει πως τα οικονομικά στοιχεία εκτός τραπεζών, είναι συνταγματικά ανεκτό να συλλέγονται καθώς η επίμαχη διάταξη “εξυπηρετεί την διαφάνεια του πολιτικού και του δημόσιου βίου”.
Ωστόσο, όσον αφορά την δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο, τα μέλη της Αρχής έκριναν ότι συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον εκθέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων.
Οσον αφορά το σκέλος των κινητών αξιών (για παράδειγμα πίνακες ή τιμαφλή) η Αρχή επισημαίνει στη γνωμοδότηση πως υπάρχει ζήτημα “αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας, οπότε η συλλογή καθίσταται απρόσφορη και μή κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της πλήρους καταγραφής και αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς δήλωση προσώπων”.