Η αποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η δεύτερη αξιολόγηση και η στάση του ΔΝΤ στην ατζέντα του προσεχούς EWG
Αρχής γενομένης με την επικείμενη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), στις 29 Αυγούστου, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο «κάδρο» του ενδιαφέροντος των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα της ατζέντας (και) αυτή την φορά την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Ζητούμενο η διαπίστωση του κατά πόσον προχώρησε η χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στις συζητήσεις θα τεθούν δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα: Η δεύτερη αξιολόγηση και η πορεία που θα ακολουθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στοθέμα του χειρισμού του ελληνικού χρέους.
Οι δανειστές θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, βάσει της αποτίμησης της προόδου στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα», ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την επάνοδο στην Αθήνα των κλιμακίων των Θεσμών από Σεπτέμβριο.
Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, συγκεντρώνει τα επιχειρήματά της για την μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και για να αποδείξει την επάρκεια των μέτρων που έχει ψηφίσει.
Βασικός στόχος της συνάντησης του EWG είναι η προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη σύνοδο για την Ελλάδα, καθώς θα φανεί -και σε πολιτικό πλέον επίπεδο- η αντίδραση των Θεσμών στα ελληνικά αιτήματα – επιδόσεις, αλλά και η στάση που οι ίδιοι θα τηρήσουν, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναδεικνύει πάλι, χθες, το ζήτημα της στάσης του ΔΝΤ και των παρεμβάσεων στο χρέος.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κατάθεση του Μεσοπροθέσμου στη Βουλή μεταφέρεται για το τέλος του έτους (είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάιο) καθώς-όπως είπε- συνδέεται με τις αποφάσεις για το χρέος και την στάση του ΔΝΤ.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η αιτία της καθυστέρησης είναι η συζήτηση για το τι πρωτογενή πλεονάσματα θα τεθούν ως στόχος μετά το 2018, με την κυβέρνηση να ζητά μείωση του 3,5% του ΑΕΠ. Και συνέδεσε τα πλεονάσματα με το αποτέλεσμα της τελικής συμφωνίας για το χρέος και την θέση του ΔΝΤ.
Από την πλευρά τους, οι Θεσμοί έχουν δημόσια καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να ανοίξει τώρα το θέμα των ελληνικών πλεονασμάτων, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί και το εάν η δεύτερη αξιολόγηση θα προηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως συνέβη την προηγούμενη Άνοιξη.
Οι Θεσμοί, με βάση τον θερινό τους προγραμματισμό, σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης της αξιολόγησης του Ιουνίου (2,8 δισ. ευρώ) και, αν το πρόγραμμα τηρηθεί, σχεδιάζουν να επιστρέψουν πάλι στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου, για την δεύτερη αξιολόγηση.