Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα κίνητρά τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους των εταιρειών
«Φρένο» στα εκτός ελέγχου μπόνους υψηλόβαθμων στελεχών του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα βάζει η Κομισιόν, καθώς, σύμφωνα με έκθεσή της, μπορεί οι κανόνες διαφάνειας σχετικά με τις αποδοχές κατόχων υψηλές θέσεις να λειτουργούν ανασταλτικά προς την ανάληψη υπερβολικών ρίσκων, ωστόσο κάποιες αλλαγές προς μείωση της γραφειοκρατίας θεωρούνται πλέον επιβεβλημένες.
Η εν λόγω έκθεση κατέληξε στο γενικότερο συμπέρασμα ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί κανόνες ίσως αποδεικνύονται αρκετά δαπανηροί και δυσεφάρμοστοι, σε σχέση με τα οφέλη προληπτικού χαρακτήρα που αποφέρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση εφαρμογής τέτοιων προληπτικών κανόνων σε μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή σε στελέχη με χαμηλά επίπεδα μεταβλητών αποδοχών. Ακόμη, ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στις περιπτώσεις που εισηγμένα στο χρηματιστήριο ιδρύματα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μετοχές ως αμοιβή για το προσωπικό τους.
Ωστόσο η Κομισιόν, στην έκθεσή της, δεν ξεκαθαρίζει επαρκώς τις επιπτώσεις της εφαρμογής του κανόνα καθορισμού της μέγιστης αναλογίας μεταβλητών αποδοχών προς τις σταθερές, αφού ο συγκεκριμένος κανόνας είναι πρόσφατο και δεν έχει μεσολαβήσει ικανοποιητικό διάστημα ώστε να αξιολογηθεί.
Άλλωστε η εφαρμογή των κανόνων περί αποδοχών σε όλες τις επιχειρήσεις επενδύσεων ενδέχεται να χρειαστεί να επανεξεταστεί, μόλις η Επιτροπή ολοκληρώσει την αναθεώρηση του καθεστώτος προληπτικής εποπτείας που ισχύει για τις επιχειρήσεις επενδύσεων.
Έτσι, αναμένεται ευρύτερη αναθεώρηση της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΟΚΑ) και του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΚΚΑ), ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα σε πιο μικρά και λιγότερο σύνθετα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Γενικότερα, οι οδηγίες τέτοιου τύπου (ΟΚΑ και ΚΚΑ) ρυθμίζουν το ύψος των αποδοχών και τις πρακτικές στα πιστωτικά ιδρύματα και τις επενδυτικές εταιρείες. Η χρηματοπιστωτική κρίση κατέδειξε ότι, διεθνώς, λανθασμένες ή ημιτελείς πολιτικές αποδοχών μπορεί να οδηγήσουν τα στελέχη σε υπερβολική ανάληψη κινδύνων και τόνωση βραχυπρόθεσμα των κερδών, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση η ανάληψη τέτοιων κινδύνων (risks) καθίσταται επιζήμια.
Προκειμένου να προστατευτεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, η ΟΚΑ και ο ΚΚΑ εισήγαγαν κανόνες περί αποδοχών για μέλη προσωπικού σε κομβικές θέσεις, που μπορεί να επηρεάσουν το προφίλ κινδύνου των ιδρυμάτων. Οι εν λόγω κανόνες έχουν σκοπό να περιορίσουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και να ευθυγραμμίσουν τα κίνητρα του προσωπικού με τους μακροπρόθεσμους στόχους των εταιρειών.