Στην επιφάνεια επανέρχεται το θέμα της εξαίρεσης των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων κάποιων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (όπως οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ, όπως μετονομάστηκε το ΕΤΕΑ), καθώς το Υπουργείο Εργασίας προωθεί για αυτούς την δημιουργία επαγγελματικών ασφαλιστικών Ταμείων με στόχο την μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Αυτό που μένει να δούμε είναι το εάν τελικά οι ασφαλισμένοι αποδεχθούν αυτήν την εισήγηση του υπουργείου. Οι εκπρόσωποί τους έχουν περιθώριο έως τέλος Αυγούστου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν την μετατροπή του φορέα τους σε Επαγγελματικό Ταμείο, ώστε να εξαιρείται η ένταξη του στο ΕΤΕΑΕΠ.
Επί της ουσίας πρόκειται για παλαιότερη πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εφησυχάσει τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.
Βεβαίως, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η εξαίρεση των Ταμείων θεωρείται δύσκολη, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε εξουσιοδότηση από τους φορείς, προκειμένου να διαπραγματευτεί το θέμα με τους δανειστές.
Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε σχέδιο κειμένου που περιλαμβάνει τη μετατροπή των Ταμείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σύμφωνα με αυτό, οι επαγγελματικοί κλάδοι, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονταν λόγω ιδιότητας στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), μπορεί να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον τούτο ζητηθεί από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τους εκπροσωπούν, προκειμένου να ασφαλίζονται στο εξής ως προς την επικουρική ασφάλιση ή την εφάπαξ παροχή σε επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία που θα οργανωθούν ανά κλάδο.
Τα επαγγελματικά αυτά ταμεία (ή αλληλοβοήθειας) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας θα αναλάβουν και την κάλυψη των ήδη καταβαλλόμενων παροχών στους συνταξιούχους τους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο που παραδόθηκε στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων προβλέπει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των εν λόγω κλάδων θα καταβάλλονται στους δικαιούχους τους μετά την ίδρυση των επαγγελματικών ή αλληλοβοηθητικών Ταμείων από τα τελευταία, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους όρους.
Ξεκαθαρίζεται ότι τα θέματα της περιουσίας και πως αυτή θα μεταφερθεί από το ΕΤΕΑΕΠ (σημερινό ΕΤΕΑ) στα νέα ΝΠΙΔ, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Αναλυτικά, ορίζει ότι «θέματα σχετικά με την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν σε εισφορές για επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ από το ΕΤΕΑΕΠ στα συνιστώμενα ταμεία ορίζονται, μετά από σχετική οικονομική μελέτη και γνώμη του ΕΤΕΑΕΠ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με απόφαση του ίδιου υπουργού ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης».
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τις εισφορές που θα καλούνται να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα και με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ θα κληθούν να καταβάλουν σωρευτικά το 37,95% του εισοδήματος τους για κύρια σύνταξη, υγεία, επικούρηση και εφάπαξ.
Ωστόσο δίνεται μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις, αφού το σύνολο των εισφορών τους θα απομειώνεται από 5% (εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ) μέχρι 50% (εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ) με ελάχιστη καταβολή τα 586 ευρώ το μήνα. Οι εκπτώσεις ισχύουν και για τους νέους- κάτω της 5ετίας-, αρκεί να έχουν εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ. Όμως οι εκπτώσεις θα λογίζονται ως οφειλή, η οποία θα εξοφλείται σταδιακά κατά 1/5 κατ’ έτος, όταν τα καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του επαγγελματία υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.
Από την 1/6/2016 μέχρι τις 31/5/2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων πριν και μετά το 1993 στο ΕΤΕΑ και στα εντασσόμενα σε αυτό ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, υπολογίζεται σε ποσοστό 7% επί του εισοδήματος.
Από 1/6/2019 μέχρι τις 31/5/2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε 6,5%. Μετά το πέρας της εξαετίας το ποσοστό της εισφοράς διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά τις 31/12/2015. Η μηνιαία εισφορά για τα Ταμεία των εφάπαξ υπολογίζεται σε ποσοστό 4% επί του εισοδήματος.