Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν δυνατότητες διάσωσης για να εξασφαλίζουν ότι οι πιστωτές τράπεζες θα λαμβάνουν μερίδιο των ζημιών μιας τράπεζας που αποτυγχάνει, δήλωσε σήμερα Μάριο Ντράγκι.
«Κάθε τέτοια ‘εργαλειοθήκη’ θα πρέπει να περιλαμβάνει τέτοιες δυνατότητες για να εξασφαλίσουν ότι το κόστος αυτών των αποτυχιών θα καλύπτεται από τους μετόχους και τους πιστωτές και όχι από τους φορολογουμένους ή το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντράγκι, ο οποίος προεδρεύει επίσης στο συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών και κεντρικών τραπεζών.
«Το FSB διερευνά τόσο τις συμβατικές όσο και κανονιστικές επιλογές για διάσωση, ως συμπληρωματικές πολιτικές που θα μπορούσαν να αλληλοενισχύονται», συμπλήρωσε.
Οι παρατηρήσεις του Ιταλού Ντράγκι, ‘άγγιξαν’ μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα – τον τρόπο σύστασης εξουσίας που να υποχρεώνει τους ομολογιούχους των τραπεζών να λαμβάνει μέρος των απωλειών, σε περίπτωση που μια τράπεζα αποτυγχάνει.
Επιπλέον, συνδέονται με μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία έχει διχάσει κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς, μεταξύ εκείνων που βλέπουν την καθυστέρηση ή τη μείωση των επιστροφών ως αναπόφευκτη για χώρες όπως η Ελλάδα, και σ’ αυτούς που φοβούνται ότι αυτό θα προκαλέσει πανικό στους επενδυτές.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας ανώνυμα, εξέφρασαν την ελπίδα οι ρυθμίσεις της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται να καταστήσουν ευκολότερη την ισχύ των ζημιών των ομολογιούχων τραπεζών, θα ενθαρρύνουν τους πιστωτές να λάβουν μέρος σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους.