Κρίσιμο χαρακτηρίζει το β’ εξάμηνο του 2016 η Eurobank, η οποία στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» αναδεικνύει την ανάγκη αποφυγής της παγίδας της στασιμότητας.
Όπως αναφέρει αναλυτικά, μια σειρά μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεταβλητών υποδεικνύουν ότι το β’ τρίμηνο αναμένεται να αποτελέσει το 4ο συνεχές, με αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Η πορεία των προαναφερθέντων μεταβλητών της πραγματικής οικονομίας είχε ως ακολούθως:
ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο 2016. Συγκεκριμένα, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά 6,44% (από -1,96% τον Απρίλιο 2016) και 1,83% (-0,82%) αντίστοιχα.
οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση 7,29% το β’ τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε μείωση της τάξης των 504,46 εκατ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ) της ΤτΕ, το διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2016 το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 385,14 εκατ. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην πτώση των ταξιδιωτικών και των μεταφορικών εισπράξεων καθώς και στις αρνητικές συνέπειες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016) και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφάνισε σημάδια κάμψης (1,66% από 2,79% τον Απρίλιο 2016).
ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το β’ τρίμηνο 2016. Τον Ιούλιο 2016 σημείωσε αύξηση ωστόσο ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή κατέγραψε μείωση.
σύμφωνα με το δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI, οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσίασαν χειροτέρευση για 5ο μήνα μέσα στο 2016. Τον Ιούλιο 2016 η τιμή του δείκτη διαμορφώθηκε στις 48,7 μονάδες από 50,4 τον Ιούνιο 2016 (δηλαδή κάτω του ορίου άνθησης/συρρίκνωσης των 50 μονάδων).
Βάσει των παραπάνω, τονίζει η Eurobank, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί το α’ εξάμηνο κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο κρίνεται αναγκαία, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αποφύγει την «παγίδα στασιμότητας», επισημαίνει η τράπεζα.
Αυτό όμως, θα εξαρτηθεί από τους παρακάτω παράγοντες:
– Από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου και των διαθέσιμων εισοδημάτων – πόρων τους (π.χ. μισθοί, κέρδη, φόροι)
– Από την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών συνθηκών (π.χ. βελτίωση της ρευστότητας, επιστροφή καταθέσεων)
– Από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής
– Από τις διεθνείς εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο (π.χ. Brexit)