Τι υποστηρίζει σε ειδική έκθεση το ΔΝΤ
Με ένα σημαντικό πρόβλημα θα βρεθούν αντιμέτωπες οι αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές επιπτώσεις εξαιτίας του δημοσιονομικών προβλημάτων.
Σε ειδική έκθεση για το εργατικό δυναμικό των χωρών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια – ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους.
Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα:
- Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 – 64).
- Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% – 20% σήμερα.
Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα – προστίθεται στη σχετική έκθεση – η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 – 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα συνίσταται στον άνισο καταμερισμό των επιπτώσεων τις προαναφερθείσας εξέλιξης στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης. Τα αδύναμα κράτη – όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία – θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά, η έκθεση του ΔΝΤ.