Την τρίτη μεγαλύτερη μείωση, σε ποσοστό 8% μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η μεγάλη κάμψη είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης των ελληνικών επιχειρήσεων ύστερα από την πολυετή ύφεση και τα capital controls.
Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να υλοποιήσουν επιθετικές στρατηγικές προώθησης των ελληνικών προϊόντων λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία των εξαγωγών κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ανήλθε σε 12 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,1 δισ. ευρώ ήταν προς τις χώρες της ΕΕ και τα υπόλοιπα 4,9 δισ. ευρώ αποτελούσαν εξαγωγές προς τρίτες χώρες.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή, εμφανίζουν αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, όμως οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες συρρικνώθηκαν δραματικά, κατά 18% σε σύγκριση με το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση εξαγωγών μεταξύ των 28 κρατών – μελών της ΕΕ παρατηρήθηκε στην Κύπρο σε ποσοστό 21% και ακολουθεί η Βρετανία με μείωση εξαγωγών κατά 11%.
Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα σε αγορές, για παράδειγμα, όπως η βρετανική, ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές η αξία τους υποχώρησε κατά 4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.