Από το road show του Λονδίνου «περνά» η βάσανος για την εξυγίανση χαρτοφυλακίων των τραπεζών
H περίοδος του Σεπτεμβρίου παραδοσιακά είναι αφιερωμένη στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, και κυρίως των τραπεζικών στελεχών με αντίστοιχα εισηγμένων εταιρειών.
Επίσης, στις συναντήσεις που προγραμματίζονται για αυτόν τον μήνα, στο Λονδίνο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε ζητήματα μακροοικονομικής φύσεως, στο status των καταθετικών αποθεμάτων και της ρευστότητας στις πραγματικές Οικονομίες αλλά και τα ενδεχόμενα ρίσκα λόγω της γενικής πολιτικής αβεβαιότητας.
Εκτός από το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που θα λάβει χώρα στις 20-22 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 29 εισηγμένων ελληνικών εταιρειών, το Λονδίνο πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο συναντήσεων στελεχών με επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον μονοπωλούν η εκδήλωση της HSBC, της KBW στις 13-14 Σεπτεμβρίου και της Bank of America στα τέλη το μηνός. Μεταξύ 7 και 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.
Πάντως το γενικότερο κλίμα στις τάξεις των στελεχών των ελληνικών εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στο 11th Annual Greek Roadshow, είναι αρκετά θετικό –γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει την πίστη τους στο ότι το στοίχημα της ανάπτυξης μπορεί τελικά, έστω και δύσκολα, να κερδηθεί.
Στο φετινό Roadshow αναμένεται να λάβουν μέρος στελέχη των εισηγμένων εταιρειών: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΤEΡNA Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Άνεμος, MLS, Creta Farms και ΟΛΠ [βλ. σχετικά: Ετοιμάζουν βαλίτσες για Λονδίνο οι εισηγμένες].
Σε ό,τι αφορά το στελεχιακό δυναμικό των παραπάνω εταιρειών, εικάζεται ότι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο οι: Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Γιώργος Μαρινόπουλος (Πειραιώς), Γιώργος Κουτσολιούτσος (Folli Follie), Απόστολος Πεταλάς (Fourlis), Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development), Aναστάσιος Καλλιτσάντσης (Eλλάκτωρ), Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Δημήτριος Παπαδόπουλος (Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ), Kωνσταντίνος Φρουζής (Creta Farms), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), Ιωάννης Καματάκης (ΜLS).
Το «στοίχημα» των «κόκκινων» δανείων
Οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν σειρά επαφών με βασικό θέμα στην ατζέντα τους τα «κόκκινα δάνεια», δεδομένου ότι σύντομα αναμένονται και το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους που θα συμφωνηθούν με τον Ενιαίo Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism – SSM). Η συνολική εικόνα της ελληνικής Οικονομίας σε διάστημα 9μήνου δεν αφήνει αδιάφορους τους διεθνείς fund managers, οι οποίοι σαφώς έχουν αποκομίσει μια πρώτη αίσθηση για την πορεία της, και τώρα θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών για τα τρέχοντα μεγέθη και τις προοπτικές των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Στο εσωτερικό, οι κινήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση έκθεσής τους στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς έχουν ήδη δεσμευτεί για μείωσή τους, στην περίοδο 2017-19, κατά 40%.
Προς τούτο όλες προχωρούν σε αναβάθμιση των μονάδων τους διαχείρισης προβληματικών δανείων, αρχής γενομένης με την Eurobank, όπου ο ρόλος του ενός εκ των δύο αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων, του Θεόδωρου Καλαντώνη, θεωρείται σημαντικός, καθώς η προηγούμενη θητεία τους στην Alpha Bank. Ο κ. Καλαντώνης θα περάσει τις αρμοδιότητες του Retail που ο ίδιος κατέχει στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων, Ιάκωβο Γιαννακλή.
Γενικός διευθυντής ∆ιαχείρισης Καθυστερήσεων Retail αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Πανούσης, ενώ το κομμάτι των επιχειρηματικών καθυστερήσεων κρατά ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, γενικός διευθυντής ∆ιαχείρισης Προβληµατικών ∆ανείων Οµίλου.
Ταυτόχρονα, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περισσότερο η Μονάδα Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της τράπεζας, θα γίνει μεταφορά έμψυχου δυναμικού από άλλους τομείς και θα ενισχυθούν οι υποδομές της μονάδας, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της.
Ανάλογα προβλέπεται να κινηθούν και οι άλλες τράπεζες, ώστε με τις αναδιαρθρώσεις να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα αποτελέσματα χρήσης.
Η επαναφορά άλλωστε των καταθετικών κεφαλαίων, εκτός από τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, αποτελεί ίσως τον κυριότερο στόχο των τραπεζών για τους επόμενους 24 – 36 μήνες. Βεβαίως ελάχιστοι πιστεύουν ότι τελικά ο στόχος μείωσης κατά 40% – 50% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εμπλοκή των funds στην διαχείριση των δανείων αυτών, ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη πιστεύουν ότι θα πρέπει τάχιστα να βελτιωθεί και ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και κυρίως να συστηματοποιηθεί η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που θα εφαρμόσουν τις αναδιαρθρώσεις και εξυγιάνσεις των χαρτοφυλακίων.
Κοινή διαπίστωση όλων, πάντως, είναι ότι χωρίς την διευθέτηση του καυτού θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων η ελληνική Οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.