Πρώτη μετωπική στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου – Τα ανοιχτά ζητήματα
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με τους δανειστές να ξαναρχίζουν το σκληρό pressing στην Ελλάδα περί τήρησης των συμφωνηθέντων και των προαπαιτούμενων.
Η αρχή θα γίνει με το Eurogroup της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου, το οποίο συμπίπτει με την Σύνοδο του Νότου αλλά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών σε ελληνικό έδαφος αναμένεται την Δευτέρα 12 του μηνός, προκειμένου να ενημερωθούν για τα «πεπραγμένα» του καλοκαιριού.
Παρούσα, όπως επιβεβαιώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η Ντέλια Βελκουλέσκου με τους συνεργάτες της, η οποία μάλιστα θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα (από τους υπόλοιπους) στην Αθήνα, λόγω της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συνταχθεί στο πλαίσιο του «άρθρου 4» που προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου.
Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το πλήρες κείμενο της οποίας θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου, και από την οποία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης εκ των οποίων ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Τα εκκρεμή ζητήματα
Εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο δρομολογήθηκε η πώληση του 24% των μετοχών του σε στρατηγικό επενδυτή, σε εκκρεμότητα παραμένουν ουσιαστικά οι υπόλοιπες μνημονιακές δράσεις.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
-Η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων για 35 χρόνια.
-Η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του ΟΤΕ και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
-Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η μεταφορά σ’ αυτό της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
-Ο διορισμός συμβουλίου στη νέα Αρχή Εσόδων και η πρόσληψη προσωπικού.
-Ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών πανεπιστημίου και γιατρών του ΕΣΥ).
-Η νομοθέτηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς και η ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης.
-Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ακολουθούν και άλλα προαπαιτούμενα όπως: η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας, η αναθεώρηση της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης, καθώς και άλλες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά φυσικού αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Ελληνικό, και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλους Οκτωβρίου (μετά θα απαιτηθεί νέα έγκριση του Eurogroup) να ολοκληρώσει αυτό το «πακέτο» των προαπαιτούμενων πριν ξεκινήσει η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, που θα εστιάσει σε 41 «σημεία».
Από το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση κάτω από το 3,5% των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη», θέμα για το οποίο, όπως φάνηκε και από το EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση.
Η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το πιθανότερο είναι να κριθεί στο Εurogroup της 10ης Οκτωβρίου, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 και πιθανότατα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (2017 – 2020).
Η ατζέντα του Eurogroup
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, στην συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, που διεξαχθεί στη Μπρατισλάβα, θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».
Η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ., που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016, 08:33