Τι θα γίνει με τις οφειλές προς ιδιώτες, υπερταμείο και ασφαλιστικό
Στην διακεκαυμένη ζώνη έχει εισέλθει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Οικονομικό Επιτελείο, με τα σενάρια και τα ξένα δημοσιεύματα, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, να δίνουν και να παίρνουν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup της Παρασκευής, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τον Έλληνα ομόλογό τους για τις εξελίξεις στην υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων.
Η κυβέρνηση, από τον Ιούνιο, έχει συμφωνήσει ότι στις 15 Σεπτεμβρίου -οκτώ μόλις ημέρες από σήμερα- η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, μέρος των οποίων συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. –το δεύτερο μέρος από τα συνολικά 10,3 δισ., της συμφωνίας. (Διαβάστε επίσης: Δανειστές: Πληρώστε τα χρέη για να πάρετε τη δόση)
Τα ανοιχτά μέτωπα
Η συζήτηση της Παρασκευής θα στηριχθεί πάνω σε δύο βάσεις. Η μία αφορά τα προαπαιτούμενα και η δεύτερη την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Μάλιστα για το δεύτερο σκέλος, η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποπληρώσει οφειλές προς ιδιώτες κάνοντας χρήση από το πρώτο πακέτο των 7,5 δισ. κατά τουλάχιστον 80% (1,8 δισ. ευρώ) ώστε να εκταμιευθούν 1,7 δισ. από τα 2,8 δισ. της δεύτερης υποδόσης το οποίο προορίζεται για οφειλές του Δημοσίου.
Το Μαξίμου τρέχει να προλάβει καθώς η λίστα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μάλιστα τα 10 από τα 15 των προαπαιτουμένων συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις.
Ουσιαστικά έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της συμφωνίας για Ελληνικό, το Υπερταμείο, Εγνατία Οδό, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, φυσικό αέριο, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ τα υπόλοιπα σημαντικά μέτωπα έχουν να κάνουν με ασφαλιστικό, τράπεζες και τη νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Μέσα σε ένα τόσο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται πριν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Το σύνολο των 15 προαπαιτουμένων
1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.
3. την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης
4. Την αναθεώρηση –και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών
5. Τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)
6. Τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
7. Πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή τον Ιούλιο.
8. Εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, του management για τροποποίηση των τιμολογίων. Τα νέα τιμολόγια θα είναι κοστοστρεφή.
9. Μέσα στον Ιούνιο θα συμφωνηθούν οι υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
10. Θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο μια «ομάδα ΔΕΚΟ» η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς
11. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο
12. Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
13. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων
14. Παροχή πόρων (και προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων
15. Επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων