Στοχος η προστασία προβληματικών επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες
Ρηξικέλευθες αλλαγές, στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη πτωχευτική διαδικασία επιχειρήσεων, σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα συναρμόδια υπουργεία, με σκοπό την προστασία και επιβίωση επιχειρήσεων που βρίσκονται μεν σε δεινή οικονομική θέση αλλά κρίνεται πως μπορούν, μέσω αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους και αλλαγής διοίκησης, να εξυγιανθούν.
Ουσιαστικά, η επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων είχε αποτελέσει κεντρικό θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών κατά την διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης. Μεσολάβησε η πίεση των τραπεζών, οι οποίες εξέφρασαν την άποψη να αναλαμβάνουν οι πιστωτές την διοίκηση επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις για χρονικό διάστημα πέραν του έτους. Μάλιστα δεν θα απαιτείτο προηγουμένως η σύμφωνη άποψη των μετόχων της εταιρείας.
Προς το παρόν προωθούνται αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, ώστε όσες εταιρείες κρίνονται πως διαθέτουν προοπτική ανάπτυξης να προστατεύονται με την διαδικασία της άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης. Το νέο πλαίσιο θα εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες που θα περνούν τα «τεστ» επιτυχώς, ώστε και το παραγωγικό δυναμικό να εξασφαλίζεται και να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η περίπτωση Μαρινόπουλου κατέδειξε το κατά πόσον το υφιστάμενο πλαίσιο δεν δύναται να ανταποκριθεί στις παραπάνω επιδιώξεις.
Άλλωστε, το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με το μέγα πρόβλημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων -κάτι που και οι ελεγκτικές Αρχές και οι τράπεζες παραδέχονται-, αλλά και με το καυτό ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, αφού το σημερινό θεσμικό πλαίσιο οδηγεί πλήθος προβληματικών αλλά βιώσιμων εταιρειών σε «λουκέτο».
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές θα πρέπει να κατατεθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι τώρα συζητηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Το ζήτημα θα επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα των μελλοντικών συζητήσεων με τους Θεσμούς, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.