Το φθινόπωρο αρχίζει η μεγαλύτερη επιχείρηση αναδιάρθρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Σε μαζική κλίμακα εταιρίες, ακίνητα κάθε είδους και μετοχές που είναι σήμερα ενεχυριασμένα στις τράπεζες θα οδηγηθούν με συγκεκριμένες διαδικασίες σε αναδιάταξη αλλάζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιοκτησία.
Ο προγραμματισμός είναι τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο για ψήφιση, ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στις τράπεζες να κινούν διαδικασίες με στόχο γρήγορο ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται η δυνατότητα των τραπεζών να διαγράφουν με τεκμηριωμένο τρόπο ένα μέρος του δανείου στα πλαίσια σχεδίου αναδιάρθρωσης, χωρίς οι υπεύθυνοι της τράπεζας να διαπράττουν ποινικό αδίκημα.
Επίσης θα ενισχυθεί το πλαίσιο του άρθρου 106γ του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να μετατρέπουν σε μετοχές τα δάνεια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του βασικού μετόχου της εταιρίας.
Το νομοσχέδιο
Δηλαδή με αυτοματοποιημένες διαδικασίες οι εταιρίες θα περνούν στον έλεγχο των τραπεζών, θα κουρεύονται οι οφειλές τους και θα πωλούνται σε νέους επενδυτές. Το νομοσχέδιο ήδη συντάσσεται αλλά όπως αναφέρουν έγκυροι νομικοί που έχουν εικόνα του περιεχομένου του, πρακτικά αδύνατον να είναι δύσκολο να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, αν και η πίεση από τον SSM είναι αφόρητη.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύνθετα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν από τις συγκεκριμένες διατάξεις που χρειάζονται χρόνο για να αντιμετωπιστούν σωστά και να οδηγήσουν σε ένα λειτουργικό νόμο. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν συνταγματικά κωλύματα όπως και ότι ορισμένες διατάξεις αντίκεινται στο ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο.
Ξεκινούν από τα καταναλωτικά δάνεια
Οι τράπεζες ξεκινώντας από τα καταναλωτικά για τα οποία υπάρχουν υψηλές προβλέψεις φτιάχνουν πακέτα κόκκινων δανείων τα οποία προσφέρουν στην αγορά.
Τα πακέτα μπορεί να περιλαμβάνουν και πράσινα δάνεια με τη διαφορά ότι ο αγοραστής του πακέτου δεν μπορεί να αλλάξει για τον ενήμερο δανειολήπτη τους όρους του δανείου, εκτός κι αν υπάρχει ήδη τέτοια πρόβλεψη στη δανειακή σύμβαση (πχ κυμαινόμενο επιτόκιο). Τα πράσινα δάνεια εντάσσονται στα πακέτα ώστε να είναι πιο ελκυστικά για τους αγοραστές, καθώς θα έχουν σταθερά έσοδα. Το μείγμα του πακέτου είναι «ζυγισμένο» κατάλληλα.
Για παράδειγμα αν πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, η τράπεζα παντρεύει εξοχικά και ακριβές κατοικίες με δυάρια και τριάρια διαμερίσματα. Αν είναι μικρομεσαίες εταιρίες, εντάσσονται ομοειδείς περιπτώσεις, ώστε ο αγοραστής να μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες.
Παράδειγμα
Αν το πακέτο των δανείων έχει ονομαστική αξία 1 δισ. μπορεί να αγοραστεί για παράδειγμα στα 400 εκατ. Ο αγοραστής αναλαμβάνει τη διαχείριση των δανείων με στόχο να ανακτήσει περισσότερα χρήματα, από τα 400 εκατ. και το κόστος διαχείρισης που αναλαμβάνει. Οι κόκκινοι δανειολήπτες του πακέτου είναι στο αποκλειστικό έλεος του αγοραστή των δανείων.
Ο διαχειριστής του κόκκινου δανείου συνήθως προτείνει στον δανειολήπτη να αρχίσει και πάλι να πληρώνει δόσεις ή να δώσει ένα εφάπαξ ποσό, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και το είδος του δανείου.
Οι νέοι κάτοχοι δάνειων
Οι νέοι κάτοχοι των δανείων, επειδή έχουν μικρότερο κόστος -στο παραπάνω παράδειγμα ένα δάνειο 200.000 ευρώ για τον αγοραστή έχει τιμή κτήσης 80.000 ευρώ- μπορούν ευκολότερα να κουρέψουν μέρος του δανείου.