Που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Την ικανοποίησή του ως προς την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εξέφρασε, με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει την υλοποίηση των μέτρων και όχι απλά την εξαγγελία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καββαθάς, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ουσιαστικά, δύο μέτρα τα οποία αφορούν την επιχειρηματικότητα της χώρας. «Το ένα είναι το θέμα του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και προς το ΕΤΕΑ. Είναι ένα μέτρο το οποίο επαναφέρει στο σύστημα τουλάχιστον 300.000 ασφαλισμένους, που σήμερα δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Είναι μία πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ από το καλοκαίρι του 2014, με μελέτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, την οποία υιοθέτησε ο πρωθυπουργός και βεβαίως περιμένουμε την υλοποίηση και όχι απλά την εξαγγελία», δήλωσε.
Το δεύτερο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος είναι βασικός για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, γιατί χωρίς τραπεζικό ακατάσχετο λογαριασμό τα λουκέτα θα αυξάνουν μέρα με τη μέρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν αρκούν τα μέτρα αυτά για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση. Για να πάει η χώρα στην ανάπτυξη, για να συμμεριστώ την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, θα πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, θα πρέπει να βρεθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα που σήμερα εξακολουθεί, παρά την ανακεφαλαιοποίησή του, να είναι ένα ζόμπι και βεβαίως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει σχεδιασμός για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από μόνα τους βοηθούν τις επιχειρήσεις σε ένα κομμάτι. «Βγάζουν από το αδιέξοδο κάποιες επιχειρήσεις, μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες βέβαια, αλλά δεν τους λύνουν τα προβλήματα.
Διότι οι επιχειρήσεις οι οποίες υπερφορολογούνται εδώ και μία εξαετία και με το τρίτο μνημόνιο ξανά υπερφορολογούνται ακόμη περισσότερο. Δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις οι οποίες έζησαν αυτά τα χρόνια, επιβίωσαν μέσα στην κρίση, διατήρησαν τις θέσεις εργασίας.
Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΕΣΕΒΕ έχουν το 85% της απασχόλησης στη χώρα. αλλά για να παραμείνουν ζωντανές θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα μέτρα ουσίας.
Ασφαλές φορολογικό σύστημα, σταθερό, ρευστότητα και το θέμα βέβαια της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ουσιαστικά ευνοεί ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιοβιοτεχνών και των εμπόρων που δηλώνουν κέρδη μέχρι 25.000, αλλά καταστρέφει τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη πάνω από 25.000 ευρώ. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το ξαναδούμε».
Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι από τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ και από την τελευταία έρευνα του οικονομικού κλίματος που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι «όλοι οι συντελεστές της οικονομίας είναι σε αρνητικό επίπεδο, είτε αυτός είναι η ρευστότητα, είτε είναι οι παραγγελίες, είτε είναι η απασχόληση. Φαίνεται μία σταθεροποίηση, αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή αυτή η σταθεροποίηση να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη. Είναι αυτό που θα έλεγε ο λαός “σερνόμαστε”».