Όλο και περισσότερο διχάζει την ευρωζώνη ο χειρισμός του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του, με τους γερμανούς αξιωματούχους να είναι ανοικτοί σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και την πλειοψηφία της ευρωζώνης να φοβάται τις συνέπειες.
Η βασική γραμμή της Ευρώπης είναι ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες της και θα εξοφλήσει το σύνολο των χρεών της. Ωστόσο, οι επενδυτές και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολοένα και περισσότερο αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας για να επιτύχει μια ανακούφιση από τα χρέη. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια και, πολλοί πιστεύουν, πως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.
Παράταση λήξης ομολόγων
Αυτό που προβληματίζει την Ευρώπη ή αν και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση. Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συζητήσει για την παράταση των ημερομηνιών λήξης των ομολόγων της.
Ένα τέτοιο βήμα θα μείωνε τις νέες ανάγκες δανεισμού στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ενώ διαφυλάσσει τους επενδυτές από τον πονοκέφαλο που προκαλεί το ενδεχόμενο “κουρέματος”. «Είμαστε συγκρατημένα ανοικτοί σε εθελοντικά μέτρα με τα οποία θα αποφεύγεται η επιβολή περικοπών», δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Αλλά οι ιδέες μας δεν είναι ιδιαίτερα αποδεκτές στην Ευρώπη».
Κατά της αναδιάρθρωσης
Άλλοι φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα, όπως η Γαλλία, η ΕΚΤ και η ΕΕ δηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση οι αγορές θα συμπέραναν πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία με τη σειρά τους δεν θα εξοφλήσουν τα δικά τους χρέη.
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ανοιχτή για κάθε συζήτηση με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη, αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρα κατ ‘αρχάς είναι πολιτική έγκριση από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
Το debate ενδέχεται να γίνει πιο αναγκαίο τις επόμενες εβδομάδες όταν μια ομάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ που έφτασε στην Αθήνα την Τρίτη, θα ανακοινώσει τα στοιχεία σχετικά με την δημοσιονομική βελτίωση της χώρας σε σχέση με το χρέος της.
Ο δανεισμός περισσότερων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα είναι μια σκληρή πώληση για τη Γερμανία, όπου η κοινοβουλευτική αντίσταση στα πακέτα διάσωσης αυξάνεται.
Αν η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί μόνο εντός της ευρωζώνης, στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου το χρέος της θα αποτελείται όλο και περισσότερο από δάνεια έκτακτης ανάγκης και όλο και λιγότερο από δάνεια ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Αναδιάταξη ομολόγων
Η αναβολή της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων θα επιβραδύνει την μεταβίβαση των κινδύνων του χρέους στην Ελλάδα έναντι των φορολογουμένων, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Παρόλα αυτά, αν τίποτα δεν αλλάζει και η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω δάνεια διάσωσης, οι φορολογούμενοι των χωρών της ευρωζώνης θα καταλήξουν να κατέχουν περίπου 142 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2013, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του David Mackie, οικονομολόγος της JP Morgan στο Λονδίνο.
Αλλά η αναδιάταξη των ελληνικών ομολόγων, που κανονικά λήγουν το 2012 και το 2013, θα μπορούσε να μειώσει το ποσό δανεισμού που χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Μια αναδιάταξη θα μπορούσε να διαμορφωθεί για το 2003 συμφωνία της Ουρουγουάης με τους επενδυτές να αναβάλει την επιστροφή των ομολόγων της από πέντε χρόνια. Αυτή η συμφωνία ήταν αρκετή για να βοηθήσει την Ουρουγουάη αποφυγή αθέτησης και δεν επιβάλλει σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές, οι αναλυτές είπε. Παράδειγμα αναδιάταξης είναι η συμφωνία της Ουρουγουάης το 2003 με τους επενδυτές να αναβάλουν την αποπληρωμή για πέντε χρόνια. Η συμφωνία εκείνη ήταν αρκετή για την αποφυγή αναδιάρθρωσης, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η αναδιάταξη των ομολόγων δεν ανακουφίζει πλήρως την Ελλάδα αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα, συμπληρώνουν.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να χάσουν την πίστη τους ως προς την έγκαιρη εξόφληση χρέους από Ιρλανδία και Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της Ευρώπης για τη διέξοδο των χωρών αυτών από τα βαριά δάνεια ενίσχυσης και την επιστροφή τους στις αγορές ομολόγων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ πιστεύει ακράδαντα ότι κάθε μορφή ελληνικής αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζουν πως ο πιθανότερος διάδοχό του, Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να είναι πιο ελαστικός ως προς το ζήτημα αυτό, αν και πολλά στελέχη της ΕΚΤ συμμερίζονται την άποψη του Τρισέ.
Παρόλο που η ΕΚΤ δεν μπορεί να εμποδίσει τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ομολογιούχων, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απρόθυμες να επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση ενάντια στη βούληση της κεντρικής τράπεζας.
Διαβάστε επίσης: “Καλύτερα αναδιαμόρφωση και όχι αναδιάρθρωση”