Στους Ευρωπαίους πετά το «μπαλάκι» ο Κατρούγκαλος – 3+2 τα νέα «ακάθια» στην διαπραγμάτευση
Με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το νέο Εργασιακό, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το έχει εναποθέσει στην κρίση των Ευρωπαίων και δεδομένου ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ, το 2013, δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Νοέμβριο.
Αυτό από μόνο του πιστώνει με περαιτέρω χρόνο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν και το επόμενο τετ α τετ με τους Θεσμούς έχει οριστεί για μετά από τα μέσα Οκτωβρίου. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα λάβει χώρα, στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Εργασιακά, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου (16-17/9), ενώ δεν θα λείψουν οι τακτικές τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών όποτε προκύπτουν θέματα προς επίλυση.
Προς το παρόν, στο εσωτερικό της χώρας, η αντιπολίτευση εμμένει στην θέση της να μην παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ το ΔΝΤ ομοίως εμμένει στις αντιδραστικές του θέσεις. Και μέσα σε όλα αυτά, εκκρεμεί το σοβαρότατο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Το Υπουργείο Εργασίας αναμένει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον του θεσμικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων στην χώρα μας. Στο υπουργείο θεωρούν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με τη συμβατότητα της απόφασης του Συμβουλίου Εργασίας για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ ως καθοριστική για τις ανατροπές τις οποίες θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές, σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.
Η εισήγηση του Εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου θεωρεί τις απολύσεις αυτές ασύμβατες προς το Κοινοτικό Δίκαιο το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων έως 10% του μόνιμου προσωπικού μιας επιχείρησης με 100-300 εργαζομένους και τη μη αποφασιστική εμπλοκή του κράτους στις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων.
Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τα τρία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτά, όσον αφορά το ασφαλιστικό, είναι:
– Η εισφορά 20% επί του εισοδήματος τους υπέρ της κύριας ασφάλισης για τους τουριστικούς επιχειρηματίες που ζουν σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους από 1/1/2017.
– Η εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος τους υπέρ του ΕΟΠΥΥ για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες από 1/1/2017.
– Η έκπτωση 2% ανά έτος στην αναγνώριση πλασματικών χρόνων.
Ωστόσο, ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων έφερε στην επιφάνεια ορισμένες επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών που μέχρι πρότινος δεν είχαν τεθεί:
– Πάγωμα ληξιπροθέσμων χρεών προς ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2017
– Επιβολή πλαφόν 10% -16% επί των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών από συντάξεις κάτω και άνω των 1.000 ευρώ αντίστοιχα, στις αναδρομικές κρατήσεις και τις μειωμένες επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα από τον ερχόμενο Οκτώβριο (όπως προβλέπει ήδη τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για τις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα του Δημοσίου).
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Κατρούγκαλος, η «τρύπα» η οποία θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό του ΕΤΕΑ από το γεγονός ότι αναδρομικές κρατήσεις δεν θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2016 αλλά εντός του 2017 θα καλυφθεί με την αξιοποίηση των αποθεματικών του εν λόγω ταμείου, προκειμένου να μην προκληθεί υστέρηση και καθυστέρηση στην προβλεπόμενη εξοικονόμηση από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.