Σε χτεσινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal κάνει λόγο για την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει τους πολίτες της χώρας για να εργάζονται σκληρότερα.
Αργότερα αυτό το μήνα, η ελληνική βουλή αναμένεται να εγκρίνει ένα νέο νόμο για την αύξηση του ελάχιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε 40 ώρες, με άμεση ισχύ, από 37,5 ώρες την εβδομάδα που ισχύει τα τελευταία 30 χρόνια.
Σύμφωνα με το άρθρο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι 2,5 ώρες την εβδομάδα ισούνται με την πρόσληψη 45.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων και θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση περισσότερου από 1 δισ. ευρώ ετησίως –ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο δεδομένης της κατάστασης του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.
Επίσης, αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιήσει εν μέρει τα προβλήματα στη δημόσια υπηρεσία του κράτους, καθώς προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της, η κυβέρνηση λέει πως η Ελλάδα θα έχει 200.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από τους 750.000 που έχει τώρα. Ομοίως, τα έξοδα στο δημόσιο τομέα θα συρρικνωθούν σχεδόν κατά 30% μέχρι το 2013, σε 16 δισ. ευρώ ετησίως από 22 δισεκατομμύρια που είναι τώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι μόνο η Γερμανία έχει επιβάλει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα για τους δημοσίους υπαλλήλους της. Στην υπόλοιπη ΕΕ, οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται περίπου 36 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
Και δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις περισσότερες χώρες διαθέτουν ένα μεγάλο ποσοστό ασφάλειας της θέσης εργασίας (οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα εξασφαλίζουν Συνταγματικά την θέση τους), γενναιόδωρες συντάξεις και παροχές υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλα προνόμια, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα δεν φαντάζει ακραίο σενάριο.
Παρόλα αυτά, αν τα σχέδια αυτά τεθούν σε ισχύ, αναφέρει ο Alkman Granitsas που υπογράφει το δημοσίευμα, τότε η Ελλάδα θα έχει έναν από τους πιο μοχθηρούς και σκληρούς δημόσιους τομείς στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης: Θέμα Δικαίου» το 40ωρο στο Δημόσιο