Σημαίνουσα σημασία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες και στην επιτάχυνση της θετικής πορείας των επιχειρηματικών και επενδυτικών προσδοκιών προσδίδει η Alpha Bank, εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Μέσω των δύο προαναφερθέντων εξελίξεων – κατά την τράπεζα – δύναται να επιτευχθεί η έξοδος της οικονομίας από την ήπια ύφεση και η αποφυγή μίας περιόδου στασιμότητας.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η Alpha Bank σημειώνει ότι ο Ιούλιος αποτέλεσε τον πρώτο μήνα του 2016, στον οποίο παρατηρήθηκε μείωση των οφειλών προς τους ιδιώτες, κατά 330 εκατ. ευρώ.
Τους επόμενους μήνες προβλέπεται εκ νέου μείωση των οφειλών, καθώς ποσό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από την πρώτη δόση εκταμιεύθηκε για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διατεθεί με την εκταμίευση και της δεύτερης υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Συνεπώς – πρόσθετει η Alpha Bank – γίνεται προφανές ότι η ταχύτητα ολοκληρώσεως, τόσο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της β υπο-δόσης, όσο και της β’ αξιολογήσεως καθίσταται καθοριστικής σημασίας.
Σχετικά με την επιχειρηματική και επενδυτική πορεία, η τράπεζα καθιστά αναγκαίο ένα θετικό σοκ, το οποίο μπορεί να προκύψει από μία ουσιώδη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Να προετοιμαστεί το έδαφος
Μία τέτοια εξέλιξη, με τη σειρά της, θα προετοιμάσει το έδαφος για τη ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της ΕΚΤ.
Το τελευταίο δύναται να αποτελέσει τον καταλύτη για πολλές επενδυτικές αποφάσεις, καθώς σηματοδοτεί τη δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές, ώστε να εξέλθει οριστικά από προγράμματα διασώσεως- προσαρμογής.
Παρά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσεως που έχουν συμφωνηθεί δεν περιλαμβάνουν τη δυνατότητα περικοπής της ονομαστικής αξίας, είναι δυνατόν υπό ορισμένες εύλογες μακροοικονομικές συνθήκες, να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη μείωση του βάρους εξυπηρετήσεως του χρέους, δηλαδή την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.
Μεταβολή της δομής (reprofiling)
Όπως σημειώνει η Alpha Bank ενδεικτικά, μια μεταβολή της δομής (reprofiling) του ελληνικού χρέους δύναται κυρίως να περιλαμβάνει σε βραχύ χρονικό διάστημα:
-την διαχρονική εξομάλυνση της αποπληρωμής τόκων για τα δάνεια προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα
-την επιμήκυνση των λήξεων
-την περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η απομείωση του χρέους σε όρους παρούσης αξίας
Μέτρα ελάφρυνσης χρέους
Επιπλέον, μέτρα όπως η επανέναρξη της αποδόσεως των κερδών της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος από τα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων (ANFA και SMP) και η ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω την ελάφρυνση του χρέους.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο – σύμφωνα με την τράπεζα – είναι ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενισχύουν τον ρυθμό αναπτύξεως μέσω της επενδυτικής δαπάνης, αφού απελευθερώνουν «δημοσιονομικό χώρο» μέσω της καθοδικής προσαρμογής των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.