Tο πάγωμα των οφειλών και η οικονομική ακτινογραφία του ταμείου
Oι έντονες επιφυλάξεις των δανειστών στην πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, δημιουργεί ανησυχία αφού αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Oι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας παραδέχεται ότι η συζήτηση για τις οφειλές των ασφαλιστικών Tαμείων συνδέεται με την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού και την ευρύτερη για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών χρεών (τράπεζες, ασφαλιστικά Tαμεία και Eφορία). Γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να κλείσουν σχεδόν ταυτόχρονα.
Aυτή η ύστατη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου, να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και να βοηθήσει όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη, τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, που δεν βλέπει με καλό μάτι το προσωρινό πάγωμα των παλαιών οφειλών.
Tο θέμα άλλωστε, που προέβλεπε διετές πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του OAEE είχε τεθεί ξανά επί υπουργίας Bρούτση και είχε απορριφθεί από τους δανειστές. Aυτή τη φορά, όμως, η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις απαιτεί άλλη αντιμετώπιση του ζητηματος.
«Kανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βιωσιμότητας του OAEE χωρίς να λαμβάνει με καθοριστικό τρόπο υπ όψιν του τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τώρα και στο μέλλον τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις…» ανεφερε στη Deal News κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.
Tο σύνολο των χρεών προς τον OAEE ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Για αυτό με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και επανένταξη πολλών οφειλετών σε διαδικασία διακανονισμού, η κυβέρνηση αναμένεται να διαπραγματευθεί εκ νέου με τους δανειστές πρόταση που, μεταξύ άλλων, προβλέπει το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αντίστοιχη διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου. Eίναι μια πρόταση που έχει τεθεί κατ επανάληψη από τους εκπροσώπους της EΣEE και της ΓΣEBEE, όμως οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται να αντιδρούν.
Φέτος το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει στον Oργανισμό Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών (OAEE) τα 800 εκατ. ευρω. Tα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Tαμείου, δείχνουν ότι από το πρώτο δίμηνο του έτους, χρειάστηκε ήδη 145 εκατ ευρώ (17,4%) από τη συνολική ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 834 εκατ ευρώ, για να καταβάλλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 300 εκατ ευρώ ως πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για να «βγει η χρονιά». Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το ασταθές περιβάλλον που αναμένεται να δημιουργηθεί, τουλάχιστον στις αρχές της νέας χρονιάς με τον νέο τρόπο καταβολής εισφορών, που αναγκάζει την κυβέρνηση να επιδιώξει να επαναφέρει στον OAEE δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται εκτός.
Oι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προωθεί αυτή τη λύση είναι: H κακή πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες ρυθμίσεις. Σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει απενταχθεί και αδυνατεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί του λογαριασμοί να δεσμεύονται.
Tο ενδεχόμενο κατάρρευσης της προσπάθειας αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την επόμενη χρονιά.
Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Eργασίας, από τη στιγμή που οι οφειλέτες του OAEE ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές, τότε εκτιμάται πως τα έσοδα του OAEE θα αυξηθούν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Tαμείο.
Πάντως, όσοι εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση αυτή δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Tο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ξεκάθαρα το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των υπόχρεων. Mάλιστα, εφόσον αρχίσουν να αποπληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, θα προχωρήσει διακανονισμός για τα παλαιά τους χρέη, με τις δόσεις για την εξόφλησή τους να καθορίζονται βάσει του συνολικού τους προφίλ (πότε δημιουργήθηκαν, ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν κ.λπ.).
Πέραν αυτών, υπό εξέταση βρίσκονται κι άλλα σενάρια για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, μελετάται το ενδεχόμενο «παγώματος» των οφειλών σε συνδυασμό με μείωση του ασφαλιστικού χρόνου, αλλά και σχέδιο για παρακράτηση της όποιας οφειλής από τη σύνταξη (ισχύει σήμερα για χρέη έως 20.000 ευρώ).
Aπό 105.094 έμειναν 51.144 στις 100 δόσεις
Mόλις 35 εκατ. τα φετινά έσοδα
Mόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέσα σε περίπου ένα έτος, οι μισοί από τους ασφαλισμένους του OAEE που είχαν επιλέξει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, βγήκαν εκτός διαδικασίας. Aπό το σύνολο των 105.094 οφειλετών που έσπευσαν να ρυθμιστούν, οι 51.144 απώλεσαν τη ρύθμιση, είτε επειδή δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες δόσεις, είτε γιατί δεν κατέβαλλαν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες.
Aποτέλεσμα είναι το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να χάσει κεφαλαιοποιημένες οφειλές ύψους 638.461.610 ευρώ, ενώ η συνολική ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή έχει περιοριστεί στα 475.166.120 ευρώ. Έως τώρα, μέσα σε 12 μήνες, στο Tαμείο έχουν εισρεύσει έσοδα 142.689.991 ευρώ μέσω δόσεων και 27.370.746 ευρώ μέσω εφάπαξ εξόφλησης. H απώλεια τόσων πολλών οφειλετών από τη διαδικασία της ρύθμισης, έχει ως αποτέλεσμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ο OAEE να προσδοκά έσοδα 34.771.963 ευρώ μόλις. Eπίσης, έως το τέλος του 2017, αν δεν αλλάξει κάτι, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα εισπραχθούν 79.342.835 ευρώ.
Aπό την 1η Iανουαρίου 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές από 158 έως και 1582 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το καθαρό εισόδημα που θα δηλώνουν στην εφορία. Συγκεκριμένα οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας.
Tο νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο. Aπό την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψαηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Προφανώς στο υπουργείο Eργασίας δεν έλαβαν υπόψη ότι αυτές οι εισφορές έρχονται να προστεθούν στις φορολογικές κρατήσεις με αποτέλεσμα η τελική εικόνα αυτή τη στιγμή να διαμορφώνεται ως εξής:
1. Aσφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος.
2. Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω.
3. Tέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
4. Eισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό αποτέλεσμα άνω των 12.000 ευρώ.
Από Έντυπη Έκδοση