Κύριο μέλημα και ιστορική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας αποτελεί η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, όπως διεμήνυσε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Η άμεση και ασφαλής έξοδος από το φαύλο κύκλο της εξοντωτικής λιτότητας και η επάνοδος στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας προϋποθέτουν την επιτυχή δημιουργία του παραγωγικού ιστού, μέσω βιώσιμων και αποτελεσματικών επενδύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν τη μάστιγα της ανεργίας», ανέφερε η κ. Τζάκρη.
«Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, κυρίως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος αποτελούν κύριο μέλημα και ιστορική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, προκειμένου όχι μόνο να επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες αγοράς, αλλά και να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις παραγωγής που θα προκαλέσουν την έκτακτη οικονομική ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσουν συνθήκες ξεχωριστής κοινωνικής ευημερίας» πρόσθεσε η υφυπουργός.
Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, δημιουργείται πλέον ένα ιδιαίτερα απλοποιημένο περιβάλλον, συμβατό με τα διεθνή αδειοδοτικά πλαίσια τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και άλλων προηγμένων χωρών. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, έχει πάρει το δρόμο του για τη Βουλή και θα είναι νόμος του κράτους πολύ σύντομα. «Στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, βελτιώνοντας δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και παράλληλα με τη διαφαινόμενη και επιδιωκόμενη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός αυτού του έτους, όπως διαφαίνεται, αλλά και τη μετατροπή του ΕΤΕΑ σε αναπτυξιακό ταμείο, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας με σύγχρονους όρους».
Οι προκλήσεις για το ελληνικό εμπόριο κατά την ερχόμενη φάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, ιστορικής σημασίας και εγγυώνται εντυπωσιακό οικονομικό όφελος, αλλά και έκτακτες επιχειρηματικές αποδόσεις.
«Η μακροχρόνια κρίση που προηγήθηκε στην εμπορική αγορά, επέβαλε αμυντικές οργανωτικές επιλογές που ισχυροποίησαν εταιρικά επιχειρηματικά σχήματα, σφυρηλάτησαν επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές επιχειρήσεων, εξορθολόγισαν τον εταιρικό πληθωρισμό και ανέδειξαν ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες. Οι εταιρικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν της σπάνιας κρίσης που προηγήθηκε, είναι βέβαιο ότι αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορικής οικονομικής φάσης που έρχεται. Με καινοτόμο πνεύμα και ισχυρή οργανωτική υποδομή, θα αξιοποιήσουν με ευρηματικότητα και δημιουργικότητα τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το κοντινό επιχειρηματικό μέλλον στην εθνική μας αγορά» τόνισε η κ. Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην ομιλία της σε συγκεκριμένα προγράμματα του υπουργείου που στηρίζουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Το πρώτο από αυτά στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύοντας ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και χρηματοδοτώντας μεμονωμένα εργαλεία που σχετίζονται άμεσα με επενδύσεις σε αξίες γνώσης.
Το δεύτερο από αυτά δίνει έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, όχι μόνο μια φορά, αλλά και περισσότερες και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά.