Εκτός ρυθμίσεων όλο και περισσότεροι – Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος οφειλέτης
Εκρηκτική αύξηση στις παραγγελίες κατασχέσεων, εκ μέρους του ΙΚΑ, εμφανίζεται στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ίδρυμα, υπό τον φόβο απώλειας εσόδων του από οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε από κατ’ εξακολούθηση κακοπληρωτές είτε από περιπτώσεις κατά τις οποίες απωλέσθη η ρύθμιση εξόφλησης λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας, εξέδωσε ήδη τις πρώτες 6.615 παραγγελίες κατάσχεσης σε δικαστικούς επιμελητές, όταν μέσα σε όλο το δωδεκάμηνο του 2015 είχαν συνολικά εκδοθεί 6.751 παραγγελίες.
Ανάλογη αύξηση σημειώνουν και τα απαιτούμενα από το ΙΚΑ ποσά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που το ίδιο το ΙΚΑ δημοσίευσε, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 τα απαιτητά διά νομικών μέσων ποσά ανέρχονται στο 1,052 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι, σε όλο το έτος, το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στο 1,055 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο σε απαιτητές από το ΙΚΑ εισφορές μικροοφειλετών, δηλαδή σε όσους οφείλουν μέχρι 5.000 ευρώ (περίπου 20-22 χιλ. οφειλέτες), ενώ οι περιπτώσεις οφειλών πέραν αυτού του ποσού αφορούν σε 125.888 οφειλέτες τα χρέη προς το ίδρυμα των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.
Σε πρώτη «μοίρα» τα κινητά περιουσιακά στοιχεία
Βασική προτεραιότητα του ΙΚΑ είναι κυρίως οι κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων και κατόπιν ακινήτων. Κατά τη διάρκεια του 2015 το ΙΚΑ προέβη σε 1.174 παραγγελίες κατασχέσεων κινητής περιουσίας, ενώ μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων αυτού του είδους εκτινάχθηκε στις 1.554. Αντιθέτως, οι παραγγελίες κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας εφέτος παρουσίασαν μείωση, καθώς το 2015 υπεβλήθησαν 594 παραγγελίες κατασχέσεων, ενώ στο οκτάμηνο του 2016 μόνο 47.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ, μέσα στο 2015, ο μήνας με τα μεγαλύτερα ποσά ασφαλιστικών οφειλών που αντιστοιχεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων ήταν ο Δεκέμβριος, δηλαδή μία περίοδος κατά την οποία η Αγορά προσδοκά μεγαλύτερους τζίρους, λόγω της κίνησης της εορταστικής περιόδου.
Για το πρώτο οκτάμηνο του 2016 οι μήνες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δηλαδή η χρονική περίοδος που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ.
Τα δύο αυτά στοιχεία έχουν από μόνα τους ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταδεικνύουν σαφώς την διάψευση των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη της Οικονομίας, τουλάχιστον κατά περιόδους που, παραδοσιακά, σημειωνόταν αύξηση του τζίρου στα καταστήματα και τις παραγγελίες.
Εκτός ρυθμίσεων όλο και περισσότεροι
Από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι, κάθε μήνα, χιλιάδες οφειλέτες χάνουν την ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους, στην οποία τυχόν είχαν υπαχθεί.
Συγκεκριμένα, στην ρύθμιση των 100 δόσεων, τον Ιούλιο ήταν ενταγμένοι 55.190 οφειλέτες, ενώ ένα μήνα αργότερα μειώθηκαν σε 53.602.
Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις τον Ιούλιο ήταν 1.143 και προστέθηκαν επιπλέον 1.597 τον Αύγουστο. Έτσι, το σύνολο των οφειλών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχώρησε από 1,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο στο 1,29 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Κατρούγκαλος: Άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ
Δεν κινδυνεύει η ομαλή καταβολή των συντάξεων ούτε είναι καινοφανής πρακτική η αξιοποίηση του «κουμπαρά» του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ για τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο [βλ. σχετικά: Κατρούγκαλος: Δεν κινδυνεύει ούτε μία σύνταξη].
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανέφερε ότι «η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από πέρυσι τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από Ν.Δ. και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στη θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη».
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ατζέντα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός. Μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται θα συζητηθεί» και τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά θα θέσει στη διαπραγμάτευση το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος , «θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, η οποία αποτελεί εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».
Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος οφειλέτης
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, η εικόνα των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ είναι η ακόλουθη:
– Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα είναι εννέα, με συνολικό ποσό οφειλής 53.355.161 ευρώ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 66 με συνολικό ποσό οφειλής 799.151.193 ευρώ.
– Οφειλέτες με συνολική οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΚΕΑΟ που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.393, με συνολικό ποσό οφειλής 4.957.804.012 ευρώ.