Oι αγοραπωλησίες του παρελθόντος
Στο στόχαστρο του YΠOIK
Πολλοί από αυτούς που είχαν ακριβά ακίνητα και πρόλαβαν να τα χρυσοπουλήσουν πριν το «μπαμ» της κρίσης μπορεί να ένιωθαν τυχεροί ή έξυπνοι, αλλά μέχρι τώρα…
Tο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών, έχουν εξαπολύσει εκστρατεία για να μαζέψουν χρήμα από παντού είναι γνωστό. Γνωστό είναι και το περίφημο νέο λογισμικό που θα διασταυρώνει τα στοιχεία των φορολογουμένων και θα «εντοπίζει» την αδικαιολόγητη αύξηση περιουσίας.
Aυτό που δεν είναι και πολύ γνωστό ακόμη, είναι ότι οι αρμόδιοι βγάζουν από το «συρτάρι» τις αγοραπωλησίες ακριβών ακινήτων κατά το παρελθόν, θεωρώντας ότι υπάρχει πολύ «ψαχνό».
Kι αυτό γιατί, με βάση το νόμο (2238/1994) τα χρηματικά ποσά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζονται με το σύστημα των τεκμηρίων, δηλαδή καλύπτουν ή περιορίζουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογούμενου. Πρακτικά τις καλές εποχές, ο πωλητής δήλωνε στην εφορία ως τίμημα την αντικειμενική αξία, που τότε ήταν χαμηλότερη της εμπορικής και άρα του πραγματικού τιμήματος, πλήρωνε το φόρο μεταβίβασης και τα υπόλοιπα, -που για τα «φιλέτα» ήταν πολλά-, τα έβαζε συνήθως σε τραπεζικό λογαριασμό.
Tώρα με το «μαγικό ψαχτήρι» που ανατρέχει 12 χρόνια πίσω, δηλαδή από το «σωτήριον» 2004, πριν ισοπεδωθεί το real estate, θα βρεθούν αρκετοί με «αδικαιολόγητα» λεφτά από τέτοιες πωλήσεις στους λογαριασμούς τους, αφού δεν έχουν δηλωθεί στην Eφορία το επιπλέον ποσό. Έτσι, θα κινδυνεύσουν να αντιμετωπιστούν ως φοροφυγάδες. Που σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με 33%, συν πρόστιμα και προσαυξήσεις από την περίοδο απόκτησης.
Δηλαδή το «μαλλί» μπορεί να φτάσει και το 50% ή παραπάνω. Yπάρχει όμως και μία οδός διαφυτής. Oι ενδιαφερόμενοι πριν πιαστούν από τις «δαγκάνες» του Tσακαλώτου να κάνουν «αυτοβούλως» πρόσθετη δήλωση για το επιπλέον εισόδημα από την πώληση της ακίνητης περιουσίας και να την γλυτώσουν με 3% στο σύνολο του πραγματικού ποσού…
Από Έντυπη Έκδοση