Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι διεθνείς τιμές τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, ο δείκτης τιμών τροφίμων, εξαιρουμένης μίας μικρής πτώσης τον Ιούλιο, καταγράφει συνεχή άνοδο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Τον Σεπτέμβριο, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 170,9 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9% έναντι του Αυγούστου του 2016 και κατά 10% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2015.
Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην τιμή της ζάχαρης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 6,7% σε μηνιαία βάση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των λαχανικών – κρεάτων, ενώ αντίθετα, πτώση εμφάνισαν οι τιμές των δημητριακών.