Ψευδαίσθηση σταθερότητας
Προειδοποιήσεις στέλνει η Bank of America Merrill Lynch, λίγες ώρες μετά την ελεύθερη πτώση στη στερλίνα, ότι οι όροι των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος “τρίζουν”. Οι επενδυτές, υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα υποτιμούν τα ρίσκα που επιφυλάσσουν οι σοβαρές μεταβολές στην αγορά.
Όπως τονίζει, “το φάντασμα της ρευστότητας στοιχειώνει την αγορά”, δημιουργώντας μια “ψευδαίσθηση σταθερότητας”. Οι συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά του FX έχουν τώρα 60% μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές από ό, τι το 2014, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.
Η τάση αυτή είναι ανησυχητική διότι η ρευστότητα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει όταν οι επενδυτές πρέπει να συναλλάσσονται σε επείγουσες συνθήκες, όπως προσθέτει..
Μάλιστα, όπως τονίζει, η αγορά δεν κρεμόταν ποτέ σε τόσο λεπτό σχοινί, αν κρίνουμε από ένα βασικό δείκτη και αυτός δεν είναι άλλος από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές στις οποίες τα νομίσματα αγοράζονται και πωλούνται, τοbid-ask spread, όπως είναι γνωστό, το οποίο έχει συρρικνωθεί με σταθερούς ρυθμούς εδώ και αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, τα spreads στις οθόνες είναι δύσκολο να εκτελεστούν στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα όταν οι πραγματικοί όγκοι συναλλαγών εξατμίζονται.
“Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Brexit είδαμε επίπεδα ρεκόρ στα bid-ask spreads δηλαδή, και ισχυρή μεταβλητότητα, παρά τους κάπως αυξημένους όγκους. Αυτό υποδηλώνει μαζική κατάρρευση σε περιόδους μεταβλητότητας και κενά στην διαμόρφωση των τιμών, όπως τονίζει η BofA.
Με δεδομένο το ότι ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο “ζωντανούς” μήνες του έτους με την μεταβλητότητα να αγγίζει το 50% σε μέσο όρο, υπάρχει ένα τέλεια γόνιμο έδαφος για αυτό το είδος της κατάρρευσης που είδαμε στη στερλίνα.