Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού αποκάλυψε σε συνέντευξη τύπου αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι συζητά το θέμα της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους ομολόγους του στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο κ. Λιού τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των προαπαιτούμενων που πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, με την ολοκλήρωση των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις και προχωρώντας τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Όπως είπε, “η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητες για τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες μίας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην οποία δεσμεύθηκε το Eurogroup τον Μάιο”. Παράλληλα, ο κ. Λιου τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θεωρεί ουσιαστική ελάφρυνση και πότε πρέπει να γίνει αυτή, έδωσε την εξής απάντηση:
“Κατ’ αρχήν θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η πρώτη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ εδώ και καιρό που δεν αντιμετωπίζουμε κάτι που περιγράφεται ως ελληνική κρίση και αυτό είναι καλό. Η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και όλα τα μέρη συζητούν πως θα προχωρήσουν μπροστά και πως θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μαίου. Αυτό που είπα χθες αντικατοπτρίζει την άποψή μου και εκφράζει αυτό το οποίο λέω αυτές τις ημέρες αλλά και σταθερά εδώ και καιρό είναι ότι εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά τόσο το καλύτερο.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχει πισωγύρισμα. Τόνιζα και τονίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για το μέλλον. Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά, και πρέπει να τα ολοκληρώσουν. Καθώς προχωρά, η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μία στιγμή που θα περιγράφεται ξανά ως ελληνική κρίση. Και τελικά η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όσο πιο σύντομα είναι ξεκάθαροι οι όροι της τόσο το καλύτερο”.