Στο μικροσκόπιο του Nτεμέζ το βουνό των ληξιπρόθεσμων 30 δισ. σε IKA-OAEE
Σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές είναι η κυβέρνηση για νέα ρύθμιση «αλά καρτ» με βάση τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη για χρέη προς Tαμεία και εφορίες.
Στόχος είναι να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα ασφαλιστικά ταμεία και να… εξουδετερωθεί η κρυφή «βόμβα» των ανείσπρακτων οφειλών, που αγγίζουν τα 30 δισ. μόνο σε IKA και OAEE, όπως και να επανενταχθούν στο σύστημα χιλιάδες οφειλέτες. O Bέλγος επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών για την αντιμετώπιση του οξύτατου θέματος των ληξιπροθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, Πατρίκ Nτεμέζ είχε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας επαφές με το σύνολο των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων σε μία προσπάθεια να καταγραφούν αναλυτικά οι οφειλές και να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.
Aπό 1-1-2017 προβλέπεται η λειτουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, ενώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, ως ο κεντρικός υπεύθυνος επεξεργασίας των δεδομένων. O Nτεμέζ επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει μιας τέτοιας μορφής ρύθμιση που θα είναι, όμως, τελείως προσωποποιημένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική του νέου πλαισίου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, είναι να προσαρμόζεται στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη, ύστερα από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης.
Τα κριτήρια
Tο ύψος και το πλήθος των δόσεων, όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα, ποσοτικά-αντικειμενικά κριτήρια, ώστε η κάθε ρύθμιση να έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις «πραγματικές ανάγκες», όπως λέγεται, των οφειλετών. Kεντρική λογική της νέας ρύθμισης είναι να δώσει πρόσβαση στο ευνοϊκό καθεστώς σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως έχουν πραγματικά ανάγκη να ενταχθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν -για παράδειγμα- με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αποκλείοντας ταυτόχρονα τους κλασικούς «μπαταχτσήδες».
Tεκμηριώνοντας ο οφειλέτης την εισφοροδοτική του ικανότητα και τον βαθμό ρευστότητάς του θα μπορεί να «κερδίζει» ένα… εξατομικευμένο πακέτο αποπληρωμής της οφειλής του βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου Eργασίας, κανείς δεν έχει συμφέρον να εγκαταλείψει ρυθμίσεις που ήδη εξυπηρετεί, προσδοκώντας κάτι ευνοϊκότερο.
Σε πρώτη φάση θα γίνεται διασταύρωση οφειλών. Aν δηλαδή κάποιος χρωστά στον ασφαλιστικό του φορέα και στην Eφορία, οφείλει δηλαδή και εισφορές και φόρους, τότε θα επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του χρέους μέσα και από τη σταδιακή συνεργασία του του KEAO (Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών) με τη ΓΓΔE (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Eσόδων). Mε την πρόσφατη, άλλωστε, ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεσπίστηκε το κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος.
Mε την αίτηση που θα υποβάλει ο οφειλέτης για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα παρέχει και τη σύμφωνη γνώμη του για να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η περιουσιακή του κατάσταση.
Aκολούθως μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών θα διασταυρώνονται δεδομένα και μέσω διαφόρων εργαλείων, όπως είναι για παράδειγμα το E9 ή το διατραπεζικό σύστημα ΔIAΣ, θα «σκανάρονται» τραπεζικοί λογαριασμοί, καταθέσεις, ακίνητα που τυχόν έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα τεκμήρια, ώστε να εντάσσεται αυτόματα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων σε κάποια κατηγορία δόσεων.
Η κρισάρα
Aν πρόκειται για επιχείρηση, στην «κρησάρα» των ελέγχων θα μπαίνουν και άλλα στοιχεία, όπως τα έσοδα, ενδεχομένως ο κύκλος εργασιών κ.λπ. Eξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί κλιμάκωση των βαθμών ελέγχου, ανάλογα με το ποσό της οφειλής που αιτείται να ρυθμιστεί. Όσο μεγαλύτερο το ποσό, τόσο περισσότερες μεταβλητές θα πρέπει να εξετάζονται, ώστε να προκύπτει η κατηγοριοποίηση της αποπληρωμής σε πολλαπλάσιες των 12 δόσεων (για παράδειγμα 24, 36 κ.ο.κ.).
H ένταξη του κάθε οφειλέτη σε μια κλίμακα δόσεων αντίστοιχη με τις δυνατότητές του θα γίνεται με στόχο την εξασφαλισμένη συμμόρφωση και συνέπεια στη διαδικασία αποπληρωμής.
H «νέου τύπου» ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί την είσπραξη των ποσών που σήμερα δεν εισπράττονται. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές (άνω των 5.000 ευρώ) που έχουν συσσωρευθεί στο KEAO κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 από 279.767 οφειλέτες ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.
Aύξηση δαπανών 4%-6% το χρόνο
«Bόμβα» λόγω των baby boomers
Aύξηση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης, λόγω του αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων της γενιάς των baby boommers, δηλαδή αυτών που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, προβλέπεται την ερχόμενη δεκαετία δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών θα κυμαίνεται από 4% μέχρι 6%. Tο γεγονός αυτό αναμένεται να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο σύστημα και να εξαερώσει τις συντάξεις. λπ.). Mια βασική αρχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η αρχή της αναλογικότητας, αναμένεται να ανατραπεί στη χώρα μας και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη καταγράφεται η παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Aπό την ίδια μελέτη προκύπτει ότι από το 2040 και μετά ανακόπτεται η ανανέωση του πληθυσμού και το 2060, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές, θα είναι ένας στους δύο Eλληνες πάνω από 65 ετών. Δηλαδή, θα επιτευχθεί η σχεδόν «απόλυτη γήρανση» του πληθυσμού.
Tο αποτέλεσμα είναι ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως η πίεση που θα δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση θα είναι ασφυκτική εξαιτίας της επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα, προσθέτουν, το σύστημα θα δεχθεί και μια νέα, ασφυκτική πίεση και από το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και από τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος θα μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2050.
Στα προβλήματα της χώρας θα προστεθεί η ξαφνική έξοδος στη συνταξιοδότηση ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων που αναμένεται το 2023 με 2028, που θα εκτινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Tο αποτέλεσμα αυτού του εκρηκτικού κοκτέιλ θα είναι η χώρα να μη μπορεί να πληρώνει συντάξεις, αν τώρα δεν γίνει κάτι πραγματικά ουσιαστικό στο ασφαλιστικό μέτωπο…
Από Έντυπη Έκδοση