Στις αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης κατά την προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, εστιάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο μηνιαίο του δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Oι αντοχές της ιδιωτικής οικονομίας – σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ – δοκιμάζονται από την τάση υπερφορολόγησης, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται τόσο στα κυριότερα εμπόδια του επιχειρείν, όσο και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις 78,8 εκατ. έναντι αύξησης φόρων ύψους 2.512,9 εκατ.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει τους τελευταίους αρκετούς μήνες, στα χαμηλά επίπεδα των μέσων του 2013, πριν αρχίσει η ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα, εξακολουθούν να διαφαίνονται μικτές τάσεις σε διάφορες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας, αν και πολλά από αυτά αφορούν στον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016 και η σύγκριση σε ετήσια βάση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015 – όταν η οικονομία δεχόταν το μεγάλο σοκ από την επιβολή των capital controls.
Συνεπώς, ο ΣΕΒ συμπεραίνει πως οι μεταβολές, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι όποιες προβλέψεις – για την πορεία της ζήτησης και της παραγωγής, των πωλήσεων, των εξαγωγών, της ανεργίας και γενικότερα του οικονομικού κλίματος – πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, τη μείωση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας και να επιτευχθεί ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017.