Πρωτοβουλία Γιούνκερ-Λαγκάρντ η συνάντηση στο Λουξεμβούργο

Στον ίδιο και στην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ αποδίδει την πρωτοβουλία της χθεσινής συνάντησης στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

 

«Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20», αναφέρει ο Γιούνκερ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα.

 

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιούνκερ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση».

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε αργά χθες το βράδυ ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν συζήτησαν στο Λουξεμβούργο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γιούνκερ χαρακτήρισε ανοησίες και φήμες τα όσα λέγονται περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη ή αναδιάρθρωσης του χρέους της.

 

«Δεν έχουμε την πρόθεση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρωζώνη χωρίς λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Δεν επρόκειτο για ” συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα”

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν Αμαντέο Αλταφάζ τόνισε ότι δεν επρόκειτο για “συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα”, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αθήνα.

 

Ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους “δεν είναι εναλλακτική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι “, καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, της οποίας “οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της”.

 

“Τα δημοσιεύματα,που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά ψευδή και κακόβουλα ” , υπογράμμισε ο κ. Αλταφάζ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ