Ο Μάριο Ντραγκι θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, πριν σκεφτεί την περιστολή του προγράμματος, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Με τον πληθωρισμό να σημειώνει υποτονική αύξηση και την εύθραυστη ακόμα ανάκαμψη της οικονομίας, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Βέβαια, η απόφαση για περισσότερο QE είναι πιο πιθανό να ληφθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο παρά στην συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, με την πλειονότητα των αναλυτών να μην «βλέπει» περιστολή του προγράμματος πριν από το β’ εξάμηνο του 2017. Ακόμα και τότε όμως, η ΕΚΤ αναμένεται να δράσει μόνο εάν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει ενισχυθεί πάνω από το 1,5%.
Ειδικότερα, το 78% των 50 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg το διάστημα 7-14 Οκτωβρίου δήλωσε ότι αναμένουν νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, ενώ οι 9 στους 10 από αυτούς είπαν ότι αυτό θα συμβεί το νωρίτερο τον Δεκέμβριο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένουν την δράση αυτή κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη αυτή την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των οικονομολόγων που προβλέπουν περισσότερο QE έχει αυξηθεί από την τελευταία συνάντηση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ενώ μειώθηκε ο αριθμός όσων κάνουν λόγο για περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των αρνητικών συνεπειών στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δέχονται πιέσεις για να αποκαλύψουν την στρατηγική του αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προβλέπει μηνιαίες αγορές χρέους ύψους 80 δις. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Ενώ αρχίζουν και εγείρονται ερωτήματα για το πώς θα περιορίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, για την ώρα η προσοχή επικεντρώνεται στο πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος αγορών, καθώς σε ορισμένες Αγορές οι επιλέξιμοι τίτλοι γίνονται όλο και πιο σπάνιο.
«Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να σκεφτούν για το πόσο μπορεί και πρέπει να διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και είναι πολύ σημαντικό για τον Ντράγκι να δείξει ευελιξία», σχολίασε ο Maxime Sbaihi, οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε ότι στο διοικητικό συμβούλιο οι αξιωματούχοι που υποστηρίζουν την περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής είναι περισσότεροι από αυτούς που τάσσονται κατά. «Ενδεχόμενη απόφαση για tapering θα έρθει μόνο μετά από μια επέκταση του QE», υπογράμμισε.
«Δεδομένης της αρνητικής επίπτωσης στις τράπεζες, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια», σχολίασε από την πλευρά του ο Philippe Gudin, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Barclays στο Παρίσι. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο ίδιος, μια επέκταση του QE είναι πολύ πιθανή.