Στο «στόχσαστρο» όσες έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία
Διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία αναμένεται να υπογράψει τον επόμενο μήνα η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μεταναστεύσει στη γειτονική χώρα. Στόχος είναι να εντοπισθούν όσες ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούν ως βάση τη Βουλγαρία προκειμένου να καταβάλουν μικρότερη φορολογία ή να αποφύγουν τη φορολογία και την καταβολή εισφορών στην Ελλάδα.Και αυτό,διότι σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών πολλες εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζομένους.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν ότι πολλές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είναι εταιρείες «σφραγίδες» και «σκέτα» ΑΦΜ που δεν έχουν καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα.
Όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται στις εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls ακόμη και να αγοραστούν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους. Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας επιδίδονται σε τριγωνικές συναλλαγές γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρου. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία, και στη συνέχεια εξάγει το εμπόρευμα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικό συντελεστή 10% αντί 29%.
Όπως είναι γνωστό,τα τελευταία χρόνια η υψηλή φορολογία στη χώρα μας έχει ωθήσει δεκάδες επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν στη γειτονική χώρα. Εκεί ο φόρος επί των κερδών ανέρχεται μόλις στο 10% από 29% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.Εκτιμάται ότι από τα capital controls και μετά περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ΑΦΜ στη Βουλγαρία προκειμένου να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ότι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούν ότι θα επιβληθούν υψηλά πρόστιμασε όσες επιχειρήσεις εντοπισθούν να έχουν συστήσει επιχειρήσεις στην Βουλγαρία αλλά επί της ουσίας οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες είναι στην Ελλάδα.Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε αυτούς, υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επί της ουσίας, η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα, αλλά η απόδειξη που εκδίδεται είναι από τη Βουλγαρία.
Η συνηθέστερη «λύση» που ακολουθούν κάποιοι είναι η σύσταση εταιρείας ή μεταφορά της έδρας στη Βουλγαρία με υποκατάστημα στην Ελλάδα και υπόσχονται φορολόγηση των κερδών, που αποκτούν από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα με συντελεστή 10% που ισχύει στη Βουλγαρία.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού το εγκατεστημένο στην Ελλάδα υποκατάστημα φορολογείται κανονικά για τα εισοδήματα που αποκτά μέσα στη χώρα μας με συντελεστή 29% και με συντελεστή 15% στα μερίσματα.
Επίσης, στις περιπτώσεις αυτές προτείνουν μετακύλιση κόστους της μητρικής προς το υποκατάστημα/θυγατρική, μέσω δικαιωμάτων (royalties) ή εξόδων διοικητικής υποστήριξης. Φυσικά, αυτά τα έξοδα οι Ελληνικές αρχές δεν τα αναγνωρίζουν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύνανται να χαρακτηριστούν και εικονικά, διότι η Εταιρεία στη Βουλγαρία δεν έχει καμία δραστηριότητα και είναι μόνο μια νομική οντότητα με αποκλειστικό σκοπό την φοροαποφυγή. Για τον έλεγχο μετακύλισης κόστους μεταξύ των συνδεδεμένων επιχειρήσεων το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους.
Επίσης απαγορεύονται σαφώς οι αποκλειστικές τριγωνικές συναλλαγές και τιμολογήσεις μεταξύ της έδρας και του υποκαταστήματος όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Στο στόχαστρο θα μπουν και όσοι έχουν συστήσει εταιρείες συμμετοχών και επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα με σκοπό τη φορολόγηση με μικρότερο συντελεστή φόρου των κερδών που θα προκύψουν από αυτές τις συναλλαγές και την αφορολόγητη μεταφορά μερισμάτων από τη συμμετοχή τους στην Ελληνική εταιρεία. Αγνοούν τους νέους κανόνες που θέσπισε το Ελληνικό κράτος με το άρθρο 66 με τους οποίους αποκτά τη δυνατότητα να φορολογήσει αυτοβούλως τα μη διανεμηθέντα κέρδη αλλοδαπού νομικού προσώπου στο όνομα του κυρίου μετόχου του, Έλληνα φορολογουμένου, φυσικού προσώπου ή επιχείρησης, εφόσον σωρευτικά:
– Ο Έλληνας φορολογούμενος συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με ποσοστό άνω του 50% στην Ελεγχόμενη Αλλοδαπή Εταιρεία (Ε.Α.Ε., ΄΄ CFC΄΄)
– η Ε.Α.Ε βρίσκεται σε κράτος μη συνεργάσιμο ή υπάγεται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, (Βουλγαρία και Κύπρος)
– άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος προ φόρων της Ε.Α.Ε είτε αντιστοιχεί σε κατηγορία εισοδήματος (τόκοι, μερίσματα, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία) είτε πηγάζει από ασφαλιστικές, τραπεζικές ή άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και προέρχεται κατά το ήμισυ τουλάχιστον από συναλλαγές με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και τέλος
Τι δείχνουν τα νούμερα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΜΗ τουλάχιστον 18.000 εταιρίες έχουν συσταθεί τα δύο τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.
– Μέχρι 31/12/2014 ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε σε περίπου 11.000 από τις οποίες οι 9.000 περίπου δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (εργαζόμενο). Επίσης 6.000 (εκ των 1.000) εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.
-Για το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές/καταχωρήσεις επιχειρήσεων και οι οποίες στο σύνολο τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο (και βέβαια δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία) όπως επίσης δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.
Επιπλέον η υπερμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις σε μεταφορά έδρας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ η κατάσταση κακώς και δυστυχώς οδηγεί πολλούς στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπηρεσιών να αναζητούν φθηνή ασφαλιστική κάλυψη σε γείτονες εντός και εκτός Ευρωζώνης χώρες, για εργοδότες και εργαζόμενους, κινούμενοι όμως στα όρια της νομιμότητας και παρανομίας.
Η οποιαδήποτε δήλωση για προτροπή φυγής της επιχειρηματικότητας σε φορολογικούς και ασφαλιστικούς παραδείσους είναι αχρείαστη και ατυχής!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.