Η αξιολόγηση μπορεί να αποδειχθεί μακρά και να “τραβήξει” έως τα μέσα του 2017 σημειώνει η JP Morgan σε νέο της note σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Όπως και στο παρελθόν, το προφίλ των πληρωμών της Ελλάδας σε ότι αφορά τις δανειακές της υποχρεώσεις, θα είναι ο βασικός καταλύτης για την ανάληψη δράσης, και έτσι η JP Morgan τονίζει ότι είναι πολύ πιθανό η όλη διαδικασία της αξιολόγησης να κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Αν συμβεί αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει μεν, αλλά ο κίνδυνος ατυχημάτων που θα οδηγήσουν σε μια πολιτική κρίση είναι υψηλός.
Υπάρχει ακόμη έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και τα επόμενα Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν κάποια σαφήνεια. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει η όλη διαδικασία και αυτό είναι ένα βασικό εμπόδιο για την Ελλάδα, καθώς όλα τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και της συμμετοχής στο QE, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση.
Η κυβέρνηση κάνει πολλή προσπάθεια να πείσει τους εταίρους για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αρκετά θέματα, που κυμαίνονται από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απλούστευση των ομαδικών απολύσεων έως την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να αποδειχθούν αρκετά αμφιλεγόμενα για να εγκριθούν από την ήδη εύθραυστη πλειοψηφία.
Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, η JP Morgan δεν εκτιμά ότι θα δοθεί σύντομα, καθώς υπάρχει ο περιορισμός-κλειδί των γερμανικών εκλογών του 2017. Ωστόσο, αν κλείσει η β’ αξιολόγηση μπορεί να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που θα επιτρέπει κάποια περιορισμένη αναδιάρθρωση ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επισήμως.
Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα, έως ότου οι Ευρωπαίοι λάβουν πιο ουσιαστικές αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές στα τέλη του 2017.
Κατά την άποψη της JP Morgan, ένας βιώσιμος συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ είναι η Ε.Ε. να θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θέτοντας ορόσημα κατά την υπόλοιπη περίοδο του προγράμματος.