Φόβοι για νέο τέλμα στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς – Επί τάπητος και η εκλογή νέων διοικήσεων
Το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιανουάριο, εκτός δυσάρεστου απροόπτου, με την απογοήτευση των τραπεζιτών να κορυφώνεται, καθώς οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις δυσχεραίνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων που παρουσιάζουν πρόβλημα.
Στις χθεσινές συναντήσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η διαχείρισή τους αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως κι αυτό της αλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών.
Σχετικά με το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το κρίσιμο, κατά την άποψη τραπεζικών στελεχών, είναι η διασφάλιση της λειτουργικότητας της διαδικασίας κατά τρόπον ώστε να φαίνεται σκόπιμη η αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων που προτείνουν οι Θεσμοί για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προέχει η αποφυγή της γραφειοκρατίας και η ταχεία δράση ώστε τα προβληματικά χαρτοφυλάκια να απαλλαγούν άμεσα από αρνητικές εγγραφές που κρίνεται ότι δεν έχουν ελπίδα να μετατραπούν, μετά από κάποιο διάστημα, σε θετικές.
Ωστόσο πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως και σε αυτόν τον τομέα η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς τραβήξει σε μάκρος –κάτι που διαφάνηκε ήδη από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου οι προθέσεις των δανειστών να καταργήσουν ή τροποποιήσουν ριζικά ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση δικαιολογούν τέτοιες ανησυχίες.
Οι τραπεζίτες συμφωνούν με την υπόδειξη των θεσμών για αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αυτοί πιστεύουν ότι στην κυβερνητική πρόταση ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός δύσκαμπτου συστήματος που θα επιδεινώσει, αντί να καλυτερεύσει, τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), περίπου επτά στα δέκα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και έξι στα δέκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στο «κόκκινο».
Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό 67,2% και ακολουθούν οι ΜμΕ με 59,9%, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 29,1%.
Η περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν «κόκκινα» δάνεια είναι πολύ δυσκολότερη, καθώς η διευθέτηση αυτών απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Έτσι, η ανάληψη των διαδικασιών από διαμεσολαβητές δεν είναι κάτι το αυτονόητο.
Κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων είναι ο εντοπισμός των «καθ’ έξιν» κακοπληρωτών, και ο εξαναγκασμός τους να προσέλθουν στο ταμείο πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, διέξοδος σε μια σειρά τέτοιων προβληματισμών θα δοθεί οπωσδήποτε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (θέμα που σαφώς συμπεριλαμβάνει την συμφωνία επί της πτωχευτικής διαδικασίας αλλά και της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών).
Το νομοσχέδιο για την πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και χρήζει επεξεργασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο στάδιο της επεξεργασίας από τα αρμόδια υπουργεία είναι και η νομική κάλυψη, η οποία αναμένεται να ορίζει ότι εάν τα στελέχη ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία και εγκρίσεις από επιτροπές, δεν έχουν ευθύνη. Όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, η πλήρης απαλλαγή δεν είναι ευχερής νομικά, αλλά το ζητούμενο είναι να προστατεύονται οι τραπεζίτες όταν κάνουν τη δουλειά τους με βάση τους κανόνες και την τραπεζική πρακτική, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Επί τάπητος και η εκλογή νέων διοικήσεων
Στις συναντήσεις που είχαν χθες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε και η εκλογή νέων διοικήσεων όπου υπάρχουν κενά. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την εκλογή προέδρου και μελών του ΔΣ, με τους Παναγιώτη Θωμόπουλο και Δημήτρη Τσιτσιράγκο να θεωρούνται οι δύο της τελικής λίστας.
Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στις 31 Οκτωβρίου, στην εκπνοή της τελικής προθεσμίας, και σε αυτή τη φάση καταβάλλονται προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των μετόχων υπό την πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.