Με τον Σόιμπλε «συμμαχεί» ο Ρέγκλινγκ

Για το ελληνικό χρέος

 

 

Στο… στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι «προσχώρησε» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως φαίνεται από δηλώσεις που έκανε για το ελληνικό χρέος την Τετάρτη το απόγευμα.

 

ύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με το χρέος για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, και συμπλήρωσε: «Στο ζήτημα αυτό [σ.σ. του ελληνικού χρέους] είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε παρά της Λαγκάρντ».

 

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση.

 

Παρότι το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί στο 180% του ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης, ο κ. Ρέγκλινγκ ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι «αδιάφορο» όταν πληρώνεις τόκο 1%. Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.

 

«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους όπως ακριβώς κάνει και η Αθήνα.

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει καλέσει για λύση στο μέτωπο του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που προτίθενται να κάνουν για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

 

Η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ του να ανοίξει άμεσα η διαβούλευση για ελάφρυνση του χρέους, όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές πως το θέμα είναι στην ουσία «παγωμένο» έως το 2018, μετά λήξη του Μνημονίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ